Wednesday, October 28, 2009

'Line' Panas Gila Sekarang

'Line' tengah panas. Gua dah bayar tiga juta tengahari tadi, nak guna gua-lu-gua-lu punya pasal. Itu tak masuk bayar yuran 'gampang' dua juta, yuran 'kucar-kacir' pun dua juta jugak, yuran entah apa apa jenis lagi lawyer gua tengah bincang dengan lawyer pihak berkenaan. Gua harap semua pihak dapat mencapai persetujuan tanpa perlu bertarung lawan takraw...itu jalan penyelesaian terakhir.

Sampai rumah dalam pukul sembilan, dengan talileher masih terbelit kemas dileher, gua melangkah masuk sambil bagi Assalamualaikum. Gua dapati laptop dan internet dah terhidang kemas atas meja.panas berasap.

"laptop tu beb..tengah panas..pegi la jamah dulu, gua jamah kejap lagi..gua tahu lu lapar" - bini gua memberi cadangan sambil bukakkan stoken dari kaki gua.

Gua yang tengah lapar internet,meleleh leleh air liur pegi menghadap. Fateem dan adik dia terkebil kebil memandang gua dengan wajah meminta belaian dan kasih sayang.

Gua bermain kemahiran berhujah:

"fateem pegi set-up meja dulu..pinggan mangkuk susun elok elok ikut warna..pegi beli ikan kembung,sayur bayam..bawang jangan lupa..dah siap semua baru panggil ayah..malam ni kita masak siakap stim" - teriak gua sambil melahap internet bersepah sepah.

'Line' Panas yang kawan gua sms dalam bas tadi gua pegi tengok.Cilakak memang dah kena bayar yuran copyright rupanya.Mujur gua siang siang selesaikan cara elok dengan pihak berkenaan.Boleh la gua berlagak pakai gua-lu-gua-lu sambil ber-gampang ikut suka hati gua lepas ni.

Ahh sedap betul makan internet cicah kuah Fesbuk, lauk Blogspot gua cubit sikit sikit.Sedap sangat takut habis cepat pulak.Gua kalau menikmati internet, lauk tak payah banyak banyak..cukup kuah fesbuk dengan lauk Blogspot.Bini gua kata gua tak banyak karenah.Lauk sedikit takpa..asalkan makan puas.

"Dah setel ka lu punya hal semalam?,..gua tengok mamat tu dah mintak maap." - bini gua bersuara dari belakang.

Sambil mulut penuh blog gua membalas:
"Alah..gua bukan jenis simpan dalam beb..lu tau kan cara gua.Gua diam kira setel dah la tu.."

Tangan kiri gua tak berenti menceduk fesbuk.Laju je gua belasah..tecekik juga makan fesbuk laju laju ni rupanya.

Bini gua datang duduk sebelah.Perlahan dia bertanya:

"Gua tengok dalam entry lu ada email email rahsia, lu main hubungan sulit dengan makwe mana pulak?"

Ohookkk ohookkkk!!! - Gua tersedak.cepat cepat gua teguk air youtube.Dalam peti ais rumah gua takde air lain.semua air jenama Youtube.Ada macam macam perisa, ada perisa Indonesia, perisa Orang putih, perisa yang ada nama melayu melayu pun banyak juga.Paling gua suka melayu 3gp lah..

"Itu bukan hubungan sulit lah beb..itu kawan masa buat bisnes dulu dulu..takde apa apa lah...Cemburu jugak lu nih ye" - gua menyakat memberi penanda puasa 100 hari bakal berakhir anytime dari sekarang.

"ehhh..sejak bila lu buat bisnes pulak?, tak pernah haram sepatah lu cerita kat gua pun?" - Bini gua bersuara terkejut gila babi.

Gua diam sekejap.Tangan yang penuh sisa fesbuk dan saki baki blog gua biar basuh cepat cepat.Orang tua tua kata lepas makan terus basuh tangan. Tak baik biar kering.Sambil menoleh pandang ke bini gua..gua tarik napas dalam dalam.

*Gua senyum penuh keikhlasan..
*Keadaan tenang macam duduk dalam masjid..

"Sayang...kadang kadang dalam hidup ni..tak semua benda kita boleh Sembang Kencang..ada perkara perkara yang kita kena diam,simpan dalam hati elok elok..
Paham?, ke tak Paham?"

Bini gua tunduk diam.Dia dah termalu pada diri sendiri sebab mengesyak gua yang bukan bukan sebentar tadi :)

"Ayaaahhh..cepatttlaaa masaaakk!!"

NOTAKAKI
Lagi satu gua nak cakap:
kehkehkeh

41 Nasihat Ikhlas:

Tempayan Pecah said...

yeahhhh... 100 hari berlalu...
keh keh keh....lepas nie ganas aaa..

lagi skali aku terbaca blog lu malam malam buta... adoii.. esok pagi aku nak baca ape....gatal tangan pie klik link lu.....

kena bayo royalti kaa gune lu lu nie...

Noorlaila Mohamed Nor said...

fateem memang sangat mengikut arahan

dayat said...
This comment has been removed by the author.
rama2hatiku said...

hahaha.. adoi.. penat aku nak memahamkan semuanya.. tapi macam tak faham2 la bro.. hahaha.. tak kesahlaa.. jnji bro bahagia..

knockudown said...

salam. haha. puasa 100 hari tu ap...?

jo said...

ceh...gua nak tengok jugak lu punya skill lipat-lipat dalam sepak takraw 3 penjuru tu..dah setel la ni?

lagi satu, gua ada terpetik nama lu dekat belog gua..jgn mara aa....

balqissy said...

ntah. maseh tersenyum baca ceritera ni. apesal ntah rasa kelakar sangat pulak. hahaha

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

lu dengan bini gua lu gua lu?

memang respek...

keh keh keh..

zafi said...

menarik!

Ieda said...

abis la bini bro pasni...hahhahaha

fauzi-maya said...

aisehhh...abis tiket nak tgk takraw ni camne bro? barai laa eh...

cHeRyNa PiReS said...

fateem, silalah ajar aku masak.

kenapa bila aku kat fesbuk nieh makin tembam? arrghh...cafe world. mmglah. asek nom...nom...nom...je.

makan kat blogspot lagi.

memang kenyang. superb. aku ingat aku sorang je.

Ries Lee said...

dengan bini pun lu-gua-lu-gua ker...
hahaha....

CT NORAMIZA said...

:) puasa 100 hari ye??? laki wa siap sms lg, punya lah x puas hati, "aik bukan 44 hari je ke?" x reti nak sabar langsung.

Azrul Hisham said...

haha....keep moving forward bro.... :D

Anonymous said...

oo.. romantik jugak lu ni kan bro..
apsal tiba2 panggil bini lu sayang pulak??.. oo.. patutpun selamat tinggal 100 hari.. lu memang bijak tekel bini lu la bro..

Anonymous said...

hahahaha... :)

lu mmg terbaik bro....
style.........

wa pinjam entry nie & selit kt fb ya...

bukan cilok...pinjam

pisangemas81...

Hidemichi said...

lu raya lepas 100 hari puasa tu jgn buat 3gp pulak!

uto laut said...

respect..wa da takut lu giler sebab menghadapi banyak dugaan dalam dunia berblog ni dalam masa singkat..tapi alhamdulillah..cara lu selesaikan lu piih cara beriman..wa dapat gak tergelak2 lagi baca blog lu..

Prof. Samad Nawi said...

"..manusia tak sempurna..yang sempurna hanya satu..kalo org buat salah ngan kita..kene tengok balik diri kita..penah tak kita buat salah kat owang..huhuh..keep blogging bro..gua akan selalu menyinggah..insyallah.."

NenekPenne said...

lu bila mau dating sama gua? ha ha ha....

Mie Master^G said...

"raya" sakan la lu lepas abis posa 100 hari....hahaha...

iYda Juhar said...

owhhhh.. penat gue nak maham nyer

Bean Jinai said...

kawan. apa yang terjadi tu harap buat rilek je. aku respek ko dengan pp. apa pun aku dah ulas sikit benda ni kat blog aku. ni pun aku tahu dari JIMBO( ulu tiram).

Frodo Baggins said...

muahahhahahha ~ silap2 tambah lagik 100 hari ..


>>___________<<

faridLO said...

wah ganas2..100hr katanya..

a kl citizen said...

assalammualaikum

patutlah kebelakangan ni temperature cepat sangat naik... sakit kepala...puasa...

tanggungjawab mesti dilaksanakan...
suruh fateem tdo awal sikit

Asmoham said...

hahaha.. x pasal2 ada unsur lucah..kekekeke

noor afzan said...

bagusl le..
dah lepas posa 100 hari...
raya sakan la esok..

syahidahariff said...

lauk lu macam sedap je..tinggal kat gua sket blehh??

j or ji said...

i dulu ada juga di cop peniru, tapi i nafikan. ramai gadis2 kata kreativiti i macam mike patton, suara macam ozzy dan gaya berdiri tengah padang macam cantona,mendada aje.

semua tu kawan2 i..afkos la i tak suka.

langkasuke said...

lu dah femes jangan tak tawadu' plak..

PuteraJejawi said...

hahaha..seronok baca...memangnya kamu punya anak kecil ya?...seronok juga lepas 100 hari...hehehe

Nur Syaza Azrudin said...

perhhh...dah habis 100 hari..dan dan terus sayang.terabai masak2 fateem terus.
hahaha.

Anonymous said...

Hahahahah. No entry malam tadi. Tengah syok beraya lagi gamaknyer yer.....

aishah_conteng_je said...

mana ada kamu tiru pipi.
the first time i read, rasa ada influence pipi but far to reach.

pipi tak perlu berusaha keras,and he's being himself as humble as he can be.reading yours macam tengok senario, trying too hard. reading pipi's macam tengok futurama.

FdausAmad said...

Good comment:).

But dear,for the matter of fact..
I've never trying hard though:)

kehkehkeh...

Gua cakap orang putih beb!!

Frodo Baggins said...

wakakkaka bro ~ gasak jer speaking mana pun!!! Pipi ni saper lak?? huahuahua ....

Senario?


fururama?


apakah mende alah ni ~~~ trying too hard?? xoxoxoxooxox ...


>>__________<<

aishah_conteng_je said...

in a good way encik

oh,don't get me addicted to your blog.

oranglidi said...

hahaha. wa baca rausyan fikir, lu ada sbut dr Hizul.

betul dah tu. bek folow dr H je.

Azral? kenal sangat..

adanz said...

bro, gua mau cilok entri ni kira halal la