Monday, October 19, 2009

1Malaysia

Budak budak berketurunan India datang rumah mak ayah gua siang tadi. Mereka datang beraya.
Nak suruh balik tak kena, nak suruh masuk pun tak kena. Inikan negara 1Malaysia.

Cilakak tak pasal pasal keluarga gua terlibat dalam perayaan Deepavali secara 'hand's on'.Mental tak bersedia. Salah kami juga, hal hal 1Malaysia sapa suruh tak ambik berat.

"Makcik ini 1Malaysia la makcik..kami raya, makcik pun raya la" - salah sorang brader berhujah.

Kalau ikut konsep 1Malaysia, memang boleh pakai juga kepala otak brader berkenaan.

"Ok..lu orang masuk..apa apa hal kita cerita kat dalam" - Ibu gua bertindak menjadi tekong keluarga.

Masukla tiga orang budak India sekolah rendah Methodist. Tiga tiga budak lelaki.Gua saspek umur mereka dalam darjah lima atau darjah enam.

Nak jamu tart jem, macam tak kena tema.Inikan Deepavali, bukan Aildilfitri.
Nak jamu maruku, macam tak kena juga. Mana ada kami beli maruku??.

Maknanya, gua kena berfikir untuk jamu makanan yang syarat dia adalah 1Malaysia.

Gua pegi lari kedai Chong dekat bawah:

"Bagi Maggie kari tiga bungkus!".

****
****
****
p/s: Lepas rumah gua, budak budak tu pergi pula rumah nyonya Memei sebelah rumah mak bapak gua.Belum sempat bagi hujah, semua semua kena halau dengan nyonya Memei. Nyonya Memei memang haram tak paham konsep 1Malaysia. Malas gua nak terangkan kat dia.

28 Nasihat Ikhlas:

Anonymous said...

hahhahaha...
betul jugak..
tapi ni first time aku dgr orang india menziarah rumah org melayu sempena deepavali. maybe nak menruskan tradisi angpau 1 malaysia. hahaahhaha

Andy said...

hahahaha...lawak siot!!! anyway my 1st time 'tersampai' ke blog ni. welcome to my blog bro :)

ps: i follow your blog. hehehe

StingRay said...

nasib baik ko x jamu susu tepung.gigih jugak pegi beli megi.

y . a . n . a said...

plik n klaka but benar.
hahaha..

Cik Dila said...

mee segera satu malaysia..
wah3..

bro..
salam satu malaysia dari saya
hehe!

kuch said...

hahaha.smbut deepavali ade byk mercun..raya aidilfitri tade pon

http://halusinasinasi.blogspot.com

CiK AiDa said...

miahahha....hidup satu malaysia~

Noorlaila Mohamed Nor said...

tu mesti rumah terbaik tu
dapat makan megi
kenyang terus!

Nur Syaza Azrudin said...

laaaahh...sebagai rakyat msia sejati, lain kali sentiasa simpan roti canai instant dlm peti ais..1malaysia.

Nabil Fizri said...

3india bangang + nyonya memei

cHeRyNa PiReS said...

aduishhh...kalau semua nak satu malaysia, org dtg rompak pon kena bagi masuk gak ke?

CT NORAMIZA said...

kacau kacau, jiwa kacaulah kalau camtu bro! xpasal2 plak nak kena layan deepavali sekaligus :0

NenekPenne said...

lama gua tak layan blog lu....

Azrul Hisham said...

fuyo...1st time aku dengar orang beraya dijamu dengan meggi kari... :D

Ries Lee said...

aku pernah amalkan konsep 1Malaysia berbelas tahun dulu...
masa aku budak2...
memang tak tau malu aku ni...
hahahaha!

haney said...

1Malaysia..

yeh!

redza said...

tajam sial~

jo said...

weh..diorang merhaban sekali ke?
hehe..

Medi said...

ngahaha..dia punya kritikan smooth je..tp menusuk jauh ke dlm..1malaysia sgt..

Naz said...

pada yg faham komsep, ok la...
yg x paham tu... hahahaha....

Hidemichi said...

Ntah, gua pun x faham... Katanya gagasan 1Malaysia dibawak Najib, tp Najib pulak kata 1Malaysia bukan konsep baru!

Mcm ada org tanya masih tak berjawab, Mana blue print?

noor afzan said...

best tuh..
dapat makan meggi..
ahaha~

faridLO said...

ak salute la sama lu bro..hoho..
macam ni la 1Malaysia..dalam agama kita pon ada ckp pasal hormat pada tetamu..

Dashing Days said...

lu patut rajn kan dri sekolahkan jiran lu tu..xla hero tamil tu rase diskriminasi..hehe

::puteri_katak :: said...

gila mantap reason dak india 2.... :P

Mie Master^G said...

huhu...megi kari tu....

Did said...

bijak budak2 skarang yek...
kahkahkah!

AleXeNdEr reEz said...

best gak cite ni?btol ke rekaan je??

SCOREA elearning business

sertai scorea business untuk menbantu pelajar mencapai kecemerlangan sambil menjana pendapatan lumayan.


hubungi saya untuk keterangan lanjut - radzi (013-4372508)