Wednesday, March 3, 2010

Buku, Blook, atau apa jenis nama gua takde hal..


Gua ingat, gua nak bukukan entry entry gua dalam satu makalah lebih kurang dia punya tebal 120 - 150 mukasurat. Konsep macam mana gua belum tahu lagi. Baru pasang niat.

Macam cool juga ada buku sendiri. Gua tengok Gondol sekarang dah siap nak beli rumah teres koner lot hasil jualan Memoir Gondol baru baru ni.

Gua punya buku, tak payah jual mahal sangat. Cukup kaver duit printing bersama sedikit keuntungan buat downpayment beli Mazda 6 rasanya sudah memadai. Duit banyak yaa amat pun bukannya boleh beli kasih sayang.

Cuma masalah sekarang, gua tak tahu siapa yang boleh gua harap supaya beli buku tu nanti?

Ok macam ni, setelah berfikir masa naik bas tadi, gua rasa gua patut buat kajian tempatan serba sedikit sebelum gua bertindak menyeluk pekasam hingga ke pangkal lengan.

Siapa yang jengah blog gua, tak kira lah kucing terpijak keyboard sekalipun, sila bagi vote (atau pandangan membina) secara simple macam pilihan di bawah.

A - InsyaAllah gua beli lepas dapat gaji
B- Gua tak beli...kot
C- Gua mesti beli!

*Sesiapa saja termasuk teman sepermainan, anonimus, pembaca lama dan baru, yang true atau yang olok olok, pembaca senyap sunyi, pengkomen tegar, pengkomen bila perlu, penyinggah, pembaca blog waktu opis hour dan juga pemalas.

Gua bukak line dari 10.40 pm malam ni sampai....ermm..sampai lepas subuh jumaat ke tengokla macam mana.

Bedebar debar dada gua ni tak payah cakap, rasa macam masuk pertandingan tiup belon sampai pecah.

Oraitt, selamat mengundi dan jangan tulis benda bukan bukan.Gua pukul sampai cedera nanti.

111 Nasihat Ikhlas:

saya.L-A-N-N said...

PASTI BELI

Mimie.Candy Cane said...

C

i am ur silent reader,kadang2 je komen tp x pernah miss bace entry2 baru bro..

sila buat ye...

mekasih

Anonymous said...

gua komen nombo satu!
gua pilih c! tapi kalau ade buy one free one mmg gua tekan c tu tige kali bhai

-aPi- said...

aku pilih A....

tp better ko buat je,
bersepah nnt yg beli..

:P

mus said...

gua pilih A.
tp gua tk keje cm ne nk dpt gaji.
tk pe, InsyaAllah gua beli lepas dapat duit belanja skola.

#tbe2 gua terberani pulk nk komen kt blog lu.#

Cik LeYha~~~ said...

gua vote C 4 cangkul.

rege kauntim2 skit la bro..=)

K~UN said...

MESTI BELI!!
satu tuk tokwan,satu tuk abah,satu untuk boipren,satu tuk koleksi,satu tuk baca bila tensen exam =)

oranglidi said...

b.

sebab wa nak pnjam dari adik lu.

10tonmind said...

gua rase gua pilih C

xpun A

niza dan niza. said...

c-macam cool!

bukanMLM said...

pilih c..

tapi dgn syarat,marketing mesti HEBAT macam Bio-Aura..

eh..tibe2 je Hai-O..=)

Muhammad Adlail Noorazam said...

aku bce free je kowt kat kdai mcm slalu aku bce surat kabar kat kdai ane bwh umah aku.

sEmut said...
This comment has been removed by the author.
sEmut said...

dulu buku kacip gua beli direct dekat rumah pp dia kasi diskaun kaw kaw. lu patut amik iktibar. jangan sampai gua tubuh group i hate fdausamad di fesbuk kelak. keh keh

leenaleeca said...

Option D tak de ke?:
Tiada satu pun di atas.. ;)

Rasa-rasa B la... sorry bro, bukan sebab tak best. Tapi sure kedai mamak tak menang tangan la nak layan org yg nak beli buku tu nanti..

suamihanyisterizuki said...

A kot...hahaha baca kt blog lagi cool laa...

hye, 1st time comment...

faRk said...

gua vote C


tapi kena cari down line kalu, gua tak mau. pastu tak aci harga ahli yek. marketing strategi plak jangan paksa beli 20 baru dapat murah yek...

fndrocka said...

c- gua mesti beli...gua booking sebuah!

مريم أبو أحمد said...

A... bila tah gajinya...

hajarr said...

ikut harga, kalau macam memoir gondol saya pilih C, kalau macam kacip, pilih A...ape2 pon mesti beli lah

PENAIP MESIN said...

saya mesti piley

jawapan (A)

hahaha...gua tunggu gaji ah.. lagipun duit tanah tak clear lg..cis.. nak sedap lu kuar 100 buah jer..pastu setiap pembelian dpt stiker bintang2 ke, coklat bola ke..mesti rare bro..

pastu lagi seploh taun baru le buat cetakan kedua...pergh... gua ingat masa tu stakat nak makan nasi lemak harga rm 36.50 sen pun gelak2 sambil cungkil gigi je..

amacam idea kapitalis gua..?hahaahah

MiSyA GaDiS TeRbiLanG said...

Jwpan x ikhlas = Z

nak potosetet bley? Bhahaha....

Jwpan ikhlas = A

Tadak duit cmne mau beli?

meo said...

D ~ gua nak pree bley ka???

Gondol cite kat gua, balen2 duit royalti die dah wat modal angkat Lancer Gts Turbo, nak wat berarak keliling Pekan Manong mase kenduri kawen die nanti...(saje nak kasik panas line)

sarah asshila said...

buat..tapi tak yahlah letak harga memahal..
saye student meyh..

pu3iman said...

C-GUA MESTI BELI
D- LU PLAK MESTI BELI BUKU GUA PLAK

ehehe :p

cik dlabuseiyn said...

A..!!BLOG LG BEST..

fizranier said...

gua tunggu mara kasi masuk duit la bro

lu bleh kasi sound sama mara x?
dah seminggu lewat gaji ni

oranglidi said...

WOI2!! KAN ORANG DAH CAKAP JANGAN TULIS BUKAN2!!

bobp said...

wa sapot lu bro.. tempah 1, cukup bulan dapat gaji wa beli...

Dashing Days said...

gua cnfirm beli tp masuk kan gmbr fateem gmbr cikgu kuala kubu ngn gmbr baby baru smgt..coz lu tnpa sume tu bro xlengkap heheh

-en.sani- said...

aku selaku pembaca senyap sunyi memberi jawapan C!

sama2 membantu kwn2 yg punya minat sama...hairussani.blogspot.com

starsyeea said...

dgn penuh yakin dan percaya, ku memilih D sbg jawapan

heheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

buat jek bhai

laku tak laku kire blakang

musti berani gagal!!

muahaha...=p

Anonymous said...

setuju bebenor

zulaikha said...

gua insyAllah pilih A..tp bro, klu buku lu tu diselitkn sekali dgn komen2 pembaca tegar lu, mesti nmpk lg berhemah, ade hubungan interaksi, nmpk peramah gitu..gua harap matlamat lu utk menukar 'strategi penulisan kepada lebih berketerampilan, berkarismatik, berkepimpinan, educated, hensem, letak gambar penyanyi korea, ada selit cakap orang putih sebaris dua, bubuh gambar taman bunga, kelihatan cool, sportsman, dan berhenti menggunakan bahasa kesat' dapat tercapai sebelum lu cetak itu buku..gua tunggu je ni..aiseh,byk plak gua komen.

shojijo said...

ok la gua beli.. tp jgn lupe bubuh iklan kopi peria dlm tu..kekeke

tukang bace tetiap hari said...

mesti beli...siap tolon promotekan lagi...

putera aftus said...

aku pilih b. aku nk pinjam adri orang lidi yang pinjam dari adik ko.

laila said...

A

nada said...

wajib beli! setiap malam dok baca memoir gondol sampai dah nak lunyai. lepas ni boleh bace sembang kencang punya pulak. :)

sidkickass said...

saya mesti pilih!
anda bila lagHi?
hhahaha

herna said...

jwpn sy A...hehehe...
btw bru je bebrape bulan follow blog ni..dan sy dah bace sume post..
termasuk rakan2 anda punye blog...
hohoho

crazy_labelle said...

C

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

Wa pilih A, tapi kalau bole adakan naskah percuma 100buah, wa nak yang percuma pya.

rchab said...

bace kat sini sudey..pe brg buku2 ni..hehe

CikMelur said...

ana beli-lah demi masa depan fateem nak belajar tinggi sok-sok.

Anonymous said...

Gua akan beli tapi harga serupa cam harga twisties 2 bungkus cukup la..baru rangup..

aBoi said...

gua tak de jawapan di atas..

jawapan gua,

gua beli...kot

Anonymous said...

"c"

Sarabat said...

gua takde la nakk beli sangat... tp bini gua suruh beli... ape kes!! lu ade gune2 ke? gua taruk pilihan A

Sarabat said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

C= GUA MESTI BELI

Did said...

A!
sbb gua tak tau lu nak letak harge brape. mazda 6 bai?

Anonymous said...

bro, aku rasa macam ni la..
kalau setakat ko publishkan semula entry2 lama yg semua orang dah baca, mungkin orang akan fikir 7 - 8 kali nak beli..
tapi kalau ko jadikan dalam 30% dr isi kandungan ko tu cerita2 baru yg khusus utk buku je xde dlm blog, mngkin orang akan fikir 2 kali nak beli hehehe..
kalao 80% cerita baru & rare serta eksklusif... tadak cakap banyak.. saya mesti pilehhhhhhh...

.::WaNiE::. said...

gua pilih C la brother, dengan syarat cost pos ko FOC ..

Dahlia Ahmad said...

gua dengan ikhlas,dari hati yang suci murni ni,gua pilih A.

tapi, idea bernas tuh berooo..sila la teruskan menyeluk pekasam sampai ke ketiak masam yer..hahahaha!!

aL-gOjO said...

saya putar halimm!! hahaha

Owh, pilih A la ahaks

shakinah said...

kalau murah, C!
yeah

eDdY said...

gua pilih C...konfem..
tp make sure dpt free gift cam gondol nyer tau..haha

Mista Blogga said...

A!
tunggu lepas gaji kuar..

OrangKulai said...

Gua pembaca tegar blog nih tapi mungkin tak beli kot...hehee....(bukan takmo sokong, tapi gua nak gunakan duit lebihan tu utk beli susu anak, takpun mainan Fischer Price utk dia)ngeh..ngehh...

Nway - keep on writing!

Anak Bapak said...

insya-Allah beli...saya ni silent reader...

mell aziz said...

C

hanie said...

c

wa booking sesiap seketul.

Khairi said...

xmau kasi lu nangis

C


ini idea kuar lepas lu dgr nasihat gua ke? hehehehe.

jual jgn tak jual bro.

nak beli filter air tak?

Nur Syaza Azrudin said...

aku vote B.
SEBAB
aku dah lame dh pun bukukan blog ni buat dri sdri dgn kwn2 tdekat terhibur.

ok la betul2. aku vote A.

Nur Syaza Azrudin said...
This comment has been removed by the author.
Nur Syaza Azrudin said...

oh lg satu. sokong SANGAT anon nemos yg kedua terdekat di atas. [kenapa la letak anon nemos, kn susah nk describe] psl selit entri2 bru spesel utk buku je. kalau yg tu, AKU MMG VOTE C.

Nur Syaza Azrudin said...

eh bukan. anon yg pertama terdekat, ahhhhh kn dh pening!

Che Pah said...

aku pilih A. hehehehhe buat ajela Encik Firdaus Samad. Belum try belum tahu. Usaha tangga kejayaan. Kasi goodies yang cun2 bersama2 buku tu. promosi kenala sekencang sembang kencang Encik Firdaus Samad tu. Apa pun pilih material yang baik dan memenuhi selera pembaca...Insyallah

iman said...

B,nak pinjam ngn putera aftus yg pnjam ngn org lidi yg pinjam ngn adik anda..

takpon A..eh,sy student xbergaji..tggu 2taon lg..hehe

jijah said...

Gabungan C dan A!

Gua mesti beli, tapi tunggu gaji yer bro, haha

bg sokongan org nak meniaga ;)

jo said...

gua cadangkan lu selit entri2 yang lu takde tulis dekat blog jugak. buat cerpen lawak bodoh seketul dua ke. baru semangat sikit gua nak pilih C.

Anonymous said...

gua amik C,lu buat cerita bagus-bagus.marketing mesti baekk..kalau boleh sampai wawancara dekat metro dan radio

Muhamad Nazhif said...

Gua pilih C...

kucai said...

gua musti amik c..buku gondol pon wa 1st yg bli..hahaha

Anonymous said...

bola kate tiap ari gua bkk blog lu (blog lu je)...gua follw dr last year...sehari xbkk mcm nk demam...tp kalu bukak xde entry baru mcm tension gak...lu punye buku...mesti gua bli...

suhaila-ab said...

aku layan kat blog je la bro...ko jgn marah bro nanti aku pukul ko pulak yg cedera...

Lyana Hisham said...

A! ;)

I want to lose weight said...

Sangat AKAN BELI..

Hidup orang TEMALIN :)

Mie Master^G said...

kalo jawapannya B, takde apa2 kecederaan akan berlaku? huhu....

Anonymous said...

gua pilih D..semua diatas

gua subscribe RSS feed lu punye blog bhai..kencangg!!

MaYon said...

Beli

Tempat Sembunyi Lipas Kering said...

kompom wa pilih C

wat baca dalam jamban...

ana h!h! said...

c-gua mesti beli..wajib beli...

AZLAN MOKHTAR said...

rembat buku lu lebih afdal dari rembat entri lu...

so : C

nama saya aslina said...

saya pilih B!!!

pasti. sebab duit tengah bersusutan.

tengok la bulan depan macam mana...

aBah said...

C- Gua mesti beli! takat sebijik je lah. 10U

Anonymous said...

Sy beli tapi..tengo harga dulu berapa u nak letak hehehehe :-D

-silent reader-
Land Below The Wind

white.cempaka said...

B...kot...
sebab duit jpa bg tu pun tak cukup pffft >.<

tapi usaha ini saye sokong!

*wah, 1st time comment neyh*

enjelinajolipit said...

GUa jawab A. Gua nak makan ena kais pagi2. tunggu gaji la.

Muhamad Saipul bin Fakir said...

gua tak tau nak vote yg mana...gua nak tgk lu punya iklan jual buku macam mana...kalau boleh iklan stok2 macam dr rozmey best gua nak vote C

Anonymous said...

aku 1st time bg komen...tp dah many2 time dah bace lu punye entry...so,aku vote for A.. :)) xoxo

zack zukhairi said...

A.

p/s : ayat "Siapa yang jengah blog gua, tak kira lah kucing terpijak keyboard sekalipun.." adalah ayat terbaik dalam blog ni. nice.

Melissa With Poetry said...

A

Anonymous said...

A minus.. heheh..

-Emma-

shiela said...

gua jenis x baca buku punya orang..hehe

nurulfive said...

gua nih sgt pemalas nk g kedai buku dan cari buku, pastu bila dh pegi...buku plak abes. so? cemane? ade khidmat hantar sampai depan pintu?
atau mungkin lu buat e-book plak? wahhh...
mcm sape tah tulis tadi...lu jgn letak 100% sama mcm blog bro.

tapi gua ade cadangan...ape kate lu jual 'karya' lu kat mastika. confirm mastika kasik royalti baekkk punya kat lu!

eh..ok gua pilih C.

ayobkelubi said...

gua pun beli gak.

lu mesti beli gua punya lepas ni lak!. hahahahah..

buat jek. untung rugi tolak tepi.buat kerana passion bukan kerana groupies. benda basic pun nak gua ajar?.

FdausAmad said...

Kahkahkah

Cilake gua pulak yang kena sekolah..

Johana S. said...

A!

zureen-chan said...

A..
aku la pengkomen bile perluu..ngeh2

abdulah kudus said...

Biiiiiiiiii..
gua mmg menyampah bce tlsn lu..

yummien straggy said...

tak perlu alat bantu hayat..
teman pilih C..kompem!

NenekPenne said...

gua tengok konsep dulu, kalau bagus gua beli, kalau tak bagus, faham2 jerlah kan....

Akulah Shy. said...

kucing aku slalu pijak keybod otomatik kluar page ko.
aku tumpang dia baca je.

so nak suruh kucing aku beli x ?

OK aku pilih C klau ko selit buku Gondol tengah2.

Anonymous said...

A,A, dan A lagik... muehehhehehe

MAKCIK REHAN said...

Gua tak beli.
Nanti ank gua koyak buat kapal terbang jer.

Gua baca kat belog sudahla.

faizalfad said...

Lambat ke gua comment? Pergi mampus gua nak comment jugak.
Gua nak beli..jadi gua pilih B.

nur_nj said...

beli kot.. hahha... tgk budget gak la...
leh simpan wat kenangan =)

Anonymous said...

Confirm A!

Tp kalau org lain nak baca, gua kasi sewa, cover cost.. amacam?


Pembaca Senyap Sunyi

Boneka Tak Sakit said...

aku pilih b aku xkan beli hahaha! walaupown xnafikan blog ko antara blog fav aku! tapi aku xkan beli sebab aku leh baca free kat internet!

jgn la ko block aku lak bro! xbaik la.. dengki! hehehe..

apa2 pown good luck ykin sold out punya kompem!
xslod out kasi tau la..

bariu aku beli gegegeg..