Sunday, January 31, 2010

Basuh baju di zaman internet


Masa gua menuntut ilmu agama di sekolah berasrama agama dulu, kalau hari Ahad panas terik macam ni, gua tengah terbongkok bongkok basuh baju sekolah pakai sabun Feb buku dan berus rembat budak dorm sebelah punya. Aktiviti budak budak asrama pula terhad, aktiviti paling garang pun gua rasa beratur nak talipon mak ayah minta kirim duit belanja barang 20 ringgit buat beli seluar tracksuit. Talipon public tu pulak kalau tak cukup sabar memang kerap kali disuapkan penerajang. Selebihnya, budak budak akan tidor sampaila warden datang libas suruh sembahyang asar.Masa ni laman sosial facebook belum ada, mark zhukerbeck pun baru darjah dua.

Tapi sekarang, laman bersosial facebook dah menguasai kehidupan manusia, internet boleh kutip tepi lorong dan rakyat cuma baca suratkhabar dalam kompiter riba. Rancangan televisyen pula dah macam macam, nak belajar bersukan pegi ESPN, nak belajar jadi pandai pegi National Geography dan kalau nak jadi bengap pegi tengok Raja Lawak.

Dunia sekarang sangat maju!

Cuma yang buat gua terharu,
Di zaman yang serba canggih dan penuh internet, ditambah pula dengan hari Ahad panas terik macam ni,
kenapa bini gua demam?,mesin basuh pulak tak boleh nak 'on' ni apa gampang?

Berus pun takde ni..
Baju kerja gua satu pun belum setel siapa nak jawab..?

18 Nasihat Ikhlas:

kudabesi said...

macam biasa bro...rendam dlm baldi ada air sabun

putar-putar sket

pijak2 sket

siap..haha, rutin nih

ecuk said...

tu saje nak menguji pengalaman lu masa kat asrama dulu tu..apa lg, rendam2 terus sidaila

oranglidi said...

keh3.. wa angguk2 tanda stuju kepada komen ecuk.

[kemain sayang lu kat bini lu kan? letak kain basah x atas kepala dia?]

zureen-chan said...

internet n technology are everything now..

time sekolah rendah dulu, main tulis2 biodata je dalam buku..takde fesbuk n frenster kan..

Mimie.Candy Cane said...

hahaha..mintak tolong fateem cuci kan...

jo said...

entah..anak dara kan ada....

k h a y said...

haha.

beli baju baru la bro.

kata teknologi kan. online shopping. hehe

Frodo Baggins said...

rendam ... jemurr .. abis citer.
bini pegnen x? agagaggagaga


>>___<<

meo188 said...

rendam baju sampai 1 minggu... best gile bau

meo188 said...

melaka bandar bersejarah!

a kl citizen said...

assalammualaikum fdaus

kedai dobi kan bersepah...

Maryam Kamal said...

brader, bila lagi nak support kedai2 dobi tg malim yg melambak-lambak uh?

:D

QueEn=sQema said...

gunakan kreativiti anda.. huhuhu~~

mYpRecious said...

nak suh lu kasi exercise sikit la tu bro.. biar keluar peluh sikit, bile lu sental baju2 lu tu..

dah bagi bini lu mkn ubt?

=P

crazy_labelle said...

anta dobi sudah...
die siap bsuh n gosokkan sakli...
one happy family at home...

fndrocka said...

anak lu kan ada

Nur Wajdan said...

akak setuju jer dgn kudabesi. Baju awak tu pakai pegi opis ber air-cond. bukan pegi buat bendang. sekali sekala, bukan selalu... redah jer dek....

Anonymous said...

Terima kasih atas maklumat menarik