Monday, December 21, 2009

Sibuk dan Selamat Hari Lahir


Gua sibuk betul dengan aktiviti cuti sejak beberapa hari ni. Kencing pun takde masa.Menulis blog jangan cerita lah, aci guna siku saja. Apa pun,terima kasih pada kompeni kerana bagi cuti Awal Muharram pada gua. Pukul 12 malam gua lalu juga Jalan P Ramlee, senyap sunyi, tiada acara sambutan tahun baru.Pandai budak budak sana bagi respek pada Awal Muharram.Diorang baca doa awal tahun ke tidak gua tak berapa pasti.

Gua mulakan perjalanan dengan trafik jammed peringkat gampang ber enam dekat hiway Seremban menuju ke Johor. Hampir tiga jam gua jalan kaki atas Hiway menggunakan kereta, rasa nak mengamok pada kerajaan sebab tak susunkan jadual perjalanan untuk rakyat malaysia.Patutnya kerajaan kena beritahu melalui Astro geng tanjong Malim kalau nak bermusafir ke Johor pukul berapa patut keluar.Baru la perjalanan jadi cekap bersih dan amanah.

Akibat tekanan perasaan, gua berenti di RNR Seremban basuh muka, kemudian gua teruskan balik pemanduan.Kali ni jiwa gua ada berani sikit nak main gear lima.Setelah dua puluh minit memandu sambil mengunyah keropok udang, gua berenti pula di RNR Machap untuk makan nasik. RNR Machap ni gua tengok dah macam resort peranginan atas bukit.Ada kabus dan penjual strawberi di kaki gerai.Latitud dan altitud dia berbeza dari jalan hiway yang gua lalu tadi. Selesai makan nasik lauk ikan masak pundek, gua campak kunci kereta ke muka adik gua,bagi dia memandu pulak. Sepanjang jalan gua tidor sebab bosan takde pemandangan cantik cantik.

Sampai Johor Bahru kami sesat (gua tengok banyak kereta TopGear alamat Singapore, budak budak Singapore ni kaya betol), gua berenti di stesen minyak tanya jalan, GPS suka menipu, barai dan tak boleh harap, kemudian gua berenti pula di Seven Eleven beli air , sempat gua bertengkar dengan budak Seven Eleven (saja gua nak test budak budak Johor ni). Sesat lebih kurang di Johor Bahru, akhirnya gua sampai juga di rumah kenduri di Skudai.Pergi kenduri kahwen takde hidangan makme makwe, yang terhidang cuma air sirap.

Belah malam kami makan dekat Seafood entah apa tempat dia, jauh nak mampos.Dah la jauh, harga kena katok kaw kaw punya. Gua dah agak, datang tempat tempat pelik ni mesti jadi kerbau kena sembelih. Lepas makan gua bawak kereta laju laju cari Astro yang ada siaran ESPN. Dah dapat ESPN, gua rasa nak nak baling kerusi pulak. ManU main macam haram jadah.Sambil tengok bola sambil gua maki hamun, sambil gua sms kawan kawan demi meyemarakkan semangat maki hamun.

Tidor.Apa apa hal kontek Twitter gua.

***
Pagi esoknya gua begerak pergi Labis pekena air sirap lagi,Gua ikut jalan dalam. Ya tuhan jalan punyala takde pemandangan.Kiri kanan penuh scene kelapa sawit.Nyaris kereta gua tak buat hal dekat kaki gunung Ledang. Gua lintas pakai short-cut tak bagi salam , lalu Johor Bahru - Lima Kedai - Senai - Yong Peng - Chaah -Labis - Gementah - Temu Jodoh - Tangkak. Gua bawak rilek rilek 150km sejam ikut jalan bengkang bengkok. Enam tujuh bijik juga drebar lori kelapa sawit menangis tengok kereta gua memecut pantas di selekoh sukar. Amacam orang Johor?, Gua boleh masuk klik lu orang tak?

Berenti Tangkak, gua pekena cendol sambil bercakap soal kemajuan Tangkak dan kesannya terhadap pembangunan ekonomi negara pada Fateem, bini gua pula sibuk bercakap soal pembangunan ekonomi kain ela di bangunan Tekstil Seng Huat seberang jalan. Alahh kain corak macam tu Tanjong Malim punya Ekonomi pun berselerak.Saja perangai nak bagi kaya cina Tangkak.Habis cendol semangkuk, kami sambung naik kereta potong jalan hiway, singgah pula di RNR Ayer Keroh.Nak kencing di RNR Ayer Keroh kena beratur macam beli tiket bas di Puduraya. Gua berang betol dengan pengurusan Hiway. Dah tahu kapasiti pengguna Hiway ni tinggi, apa salahnya buat mangkuk jamban barang tiga puluh bijik. Ini tidak, memadai dengan tiga bijik, woiii lu pikir ini jamban pejabat ke??,takdak pemikiran strategik langsung. Hal hal kecik macam tu pun gua nak kena tegur.

Mula dari Ayer Keroh, kereta gua beroperasi pada kedudukan gear dua. Dekat dua jam layan gear dua apa cerita?, nak kena pukul?,gua pecut tak peduli keselamatan keluarga, cilok kiri, cilok kanan, langgar bumper lori asikrim sedikit sebanyak, pintas kiri tak bagi signal, cucuk kereta PlusPeronda, akhirnya gua berjaya melepasi kesusahan jam.Terer betul gua.Alhamdulillah..

Gua baru sampai rumah ni.Mata keras.Jet lagg tak habis lagi.

Begitulah secara ringkas dan padatnya gua melalui hari cuti yang sibuk. Ahh gua mengantuk.

Tidor. Apa apa hal kontek Twitter gua.

****

NOTAKAKI
Selamat Hari lahir untuk bini gua!
Macam biasa..takde hadiah hadiah.Kehkehkeh

29 Nasihat Ikhlas:

Tempayan Pecah said...

Selamba Gaban, apesal lu datang Tangkak tak bitau gua..

leh gak gua belanja lu makan Mee Bandung Muar..ahahahaha

[ o k e d ] said...

lu tak sebut segamat pon?kecik ati adek angkat meor..
singaporen mmg pakai topgear je..

jo said...

lepas kutuk kaw-kaw, lu nak masuk klik budak2 johor pulak? gua selaku budak johor sejati tolak mentah2.hehe..

mYpRecious said...

selamat hari lahir utk bini lu bro!!

♥chentaMAYA™ said...

bg la hadiah sikit~

Anonymous said...

hehehe...

lepasnie aku rasa baik ko gi check beraper utus "surat cinta" PDRM layangkan utk ko....

Pisangemas81

CT NORAMIZA said...

mana aci x de hadiah bro?

AjuA said...

bunyi enjin cam ribut tu keta lu ke. gua ingat mesin rumput ~ PlusPeronda

sambalgesekanaknogori said...

fuh..sikit punya 'bz' lu punya hujung minggu bro..heh

Anonymous said...

En Tapa menasihat:

Lu dh termasuk golongan org kurang sabar nih...

Sabda Nabi S.A.W:
'Sabar itu separuh dari Iman'

Penjejak Badai berkata:
'Hati tenang seperti airbatu, gunung runtuh aku tak takut'

mana satu lu nk ikut beb?

enyheartsdiamond said...

epy bday to her!

Luca De Ketiak said...

macam babi tapa.

bila keranda dibawa, baru bercucuran air mata.

tu paling tepat.

beb, lu pegi labis, tak singgah umah adik angkat meor ke?

gua dengar2 dia dok labis. gua dengar la. kalo lu nak kepastian, lu kol abang angkat dia..

ik ik ik!

Syukie said...

kesian bini bro x dpt hadiah...
pape pon selamat hari jadi ar ye...

intan.maisarah said...

tu la kesian taka de hadiah

Aminah said...

no plat merah ke kuning yang lu nmpk?? singaporean pngkah kete msia

AMMOSHAM said...

lu sama gua kejam. hari jadi bini tak ada hadiah

rahmat said...

sembang lu mmg kencang lah..
haha

amyG18*jkjk* said...

hahh lu smpai skudai ?kt mna ?

zaira fitrah said...

bz betul encik ni di hari cuti smpai xbli hadiah utk isteri.. ehehe..

a kl citizen said...

assalammualaikum

penat jugak baca entri ni, macam gi johor balik kl balik...

penat..

maya amir said...

gua baca entry ni berdebar2 mcm rasa gua naik keta yg lu drive..

noor afzan said...

gi skudai..
dekat dengan U gua tuh..

NenekPenne said...

bagilah present kat bini lu wey!!!

MrPayid said...

ikan masak pundek?? nak jgk gua rasa.. best ka??huak3

siggplus said...

mana datang jet lag?

esok2 gua turun johor gua nk cr ikan masak pundek..

lu kasi setting GPS gua bwk g tmpt tu

apa apa hal kontek twitter gua

Anonymous said...

En tapa menasihat:

Ayat lu lg cam bangsat botak.. hahaha...!
Kalu area tg.malim diorg xpkai kranda kot.diorg pnjm kranda msjd je buat angkut g tanah wakaf pastu tutup liang lahad dgn papan pastu kambus,setel.

p/s: dr tuan blog ni la aku mula2 dpt brita palsu deris nayan dh arwah...abai dh siap sdekah yasin lg huhu

farid said...

hai! jom follow my blog.. nnti gua follow blog mu ok? http://mofasad.blogspot.com/

Mie Master^G said...

owh...tiada hadiah buat bini di hari jadinya sudah menjadi kebiasaan pd sang suami...huhu

eilawati said...

betul la.aku bace blog ni rase dari KL g Johor patah balik KL...perghh..penat sial aku bace..haha