Thursday, September 10, 2009

Kad Raya II


Hari ini masuk hari ke dua puluh (20) gua (GUA) berpuasa. Anak gua, Fateem, langsung haram tak puasa.Setengah hari pun melilau dia nak dapat.Kerja dia minum susu saja buat macam bukan bulan Ramadhan.Tapi bila gua tanya, laju saja dia jawab "Ateem puasa".Terang terang nak membohong dengan gua.Entah sapa la yang ajar..Kalau besar sikit lagi memang gua tangankan dah.

Semalam Fateem tanya gua, dia boleh dapat Kad Raya tak?, gua jawab senang.Kalau dapat pun bukan dari gua, sebab gua sendiri dah dekat sepuluh (10) kali Hari Raya tak merasa bukak sampul Kad Raya sambil dada debar debar.Ni dah masuk sepuluh (10) kali Hari Raya, sepuluh sepuluh gua bagi layanan sama.Tiada Kad Raya dari insan bernama gua untuk sesiapa pun. (ok gua ada kelentong sikit ..bini gua dan gua ada tukar kad raya masa dia mengorat gua dulu..lama dah masa zaman muda muda, bukan isu besar sangat).

Oleh yang demikian,kalau ada sapa sapa kesiankan anak gua yang mengidam Kad Raya tu, lu orang boleh la berbuat demikian dengan menghantar Kad Raya pada alamat dibawah, kalau bagi duit raya sekali lebih bermakna:

Fateem Farhiyyah Firdaus
No 51, jalan Bernam 7/3
Taman Bernam Baru
35900 Tg Malim, Perak.
Malaysia

Tak payah bubuh bedak, atau minyak wangi dekat Kad Raya tu, anak gua bukan nak bercinta.Dia cuma nak merasa dapat Kad Raya.Lagi satu..Pesanan ikhlas pada gadis gadis, jangan gunakan medium Fateem untuk mengorat ayah dia ye.Tulis biasa biasa sudah la..anak gua pun bukannya pandai membaca sangat.

Kepada kutu kutu yang SMS gua pagi tadi mintak alamat,gua dah langsaikan hajat lu orang.Jangan mengada ngada kata gua tak reply SMS.Lu orang siap ugut gua yee suruh petik nama dalam entry kalau nak dapat kad raya.Macam tu pulak.Manis betul perangai.Baiklah..bagi pihak Fateem, dengan ikhlas gua petik nama mana yang gua ingat.

Atok Fergie, uncle Noel Gallagher,uncle Ashcroft,atok Osbourne,makcik Dolores (nak kad raya yang ada lagu Linger), abang Paul Pogba,abang Frusciante,abang Cavalera,kakak Cyrus,kakak Ivanovic dan nenek Oprah.

Gua ucapkan terima kasih dengan pesanan, jangan buang keredit gua tanpa hasil.Nak kirim kad,kirim kad betul betul..Gua takdak masa nak main main.

NOTAKAKI:
1. Sapa yang mintak sangat, tu haa gambar Fateem.Bagi la kad raya dekat dia kalau kesian.

2. Gambar di atas telah dipetik oleh Paparazzi masa gua bercuti di Rhode Island bulan lepas..Kalau bukan Rhode Island, mungkin masa pekena pantai di Bahamas, dua minggu sebelum tu.Gua tak berapa ingat, banyak sangat gua punya kes percutian luar negara.

3. Jangan harap balasan kad raya dari anak gua sebab dia belum tahu menulis.Menconteng pun dia belum kemas.Pegang pensel macam pegang botol susu.Entah apa apa.

58 Nasihat Ikhlas:

sharamli said...

ceit..kutuk anak sendirik..
ni kal0 fateem ad bl0g..
sah dy kutuk bapak dy blik..
hua3

oranglidi said...

comelnye fateem..

xmacam lu.

wa nak sent lah kalu gini.. wa nak ejas2 die. kang esok2, wa jadi menantu lu.

api said...

pergh,
smpai cm gini skali nk mntk kad raye,
hebat...

huhuhu.

Aminah said...

comelny fateem..tp ayah diA??

olin said...

fateem, gambar ko xkesian lagi tu. cuba buat muka monyok sket. baru acik bagi kad raya. ahaha~

kalu aku rajin aku bagi. hehe.

Webmaster@Echam said...

Kah.kah..kah.. Ko gunakan fateem plak nak suh bagi kad raye. nantilah gua fikirkan...

Noorlaila Mohamed Nor said...

malas nak pos
bagi emel fateem jela
:)

Boneka tak sakit said...

HUHUH comel la.
adesh~ bdk2 pown nak kad raya..
genarsi skrang mana pakai kad2 raya lagi.

semua guna xpax je hehhe..

Anonymous said...

chomelnye budak fateem itu
nanti auntie kasik kad raya kad fateem..

btw, lu potong sendiri ke rambut fateem tu??
mmg tanpa belas kesian.. bertakik2 rambutnye...

a kl citizen said...

assalammualaikum

comel betul si fateem ni ya...

.::WaNiE::. said...

demi si fateem comel lambat pun aku kasik nanti !!

fauzi-maya said...

no phone fateem bak mai.. bagik sms raya aci tak bro?!;p

BajuKurung said...

"Fateem, sabar ye.. nnti AKAK pos kan.." ahaks..

syed mohamed bin syed hassan (jen) said...

nnt gua poskan mercun..ngeh3

NenekPenne said...

(ok gua ada kelentong sikit ..bini gua dan gua ada tukar kad raya masa dia mengorat gua dulu. <<<<< ha ha ha ayat tak boleh blah...

lagi satu ayat tak boleh blah >>>>>>>Pesanan ikhlas pada gadis gadis, jangan gunakan medium Fateem untuk mengorat ayah dia ye

kalau gadis tak boleh ngorat lu, janda boleh lah yer? amacam? wink wink....

langkasuke said...

peh ayat nak kad raya.. dah dah la tu.. tak yah la jual nama anak ..
lu yang nak kan kan kan..

AMMOSHAM said...

notakaki ni pasal sampai tiga? tak jadi gua hantar kat raya...

Ikhmal & Izzatul said...

lu sebenarnya yang gian nk pegang kad raya.
tups tups eksploit anak...

hudadida said...

hak hak..
banyak la kad raye fateem nti..
mau penuh rumah ko ni..hihik

tapi oleh kerana fatem lom pandai tulis..ayah fateem la yang bace eh..kui3..

anyway..kalo ade mse aku terbangkan kad raye utk fateem..

p/s : comel fateem =]

[ o k e d ] said...
This comment has been removed by the author.
[ o k e d ] said...

kepada bapak fateem: ingatlah..lailatul qadar just around the corner..mangkin hari gua dapat rasekan mcm makin jauh air kolah beku..

gua bg kad 50 ngn setem 30sen..tlg kim slm kt abg postmen yg hensem

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

alahai..ciannyer bapak Fateem.. oppss silap, Fateem..nk kad raye yerr.. nnt klu aunty free, aunty kirim hokeyy..

nota buku lali:
bro, gue dpt rskn bini lu sure cun-melecun bile tgk Fateem.. ahakkss!!

cHeRyNa PiReS said...

cehh, bapak fateem nieh nama mintak kad raya...tp byk warning lak:P

mesti bini cun...kalau ikut bapak dia sure tak lawa nye fateem nieh...ahahah...(menguji kesabaran org di bulan ramadhan)

jo said...

gua siap syak lu amik gambo anak orang lain lagi..jauh beno beza dengan bapaknye.nasib baik gua masih fikirkan bini lu..

she-G said...

oked : mangkin nak wat pe oked?hahaha...ekperimen ke?
pidomat : comel fateem..tang rambut tu menyerlahkan kecomelan nyer..

^!~ DuCk ~!^ said...

hUuhu.. ni bApak nye si FAtEem ni yg sangap kad RAya.. (dh 10 Kali hari raYa la katakan)..

FAteEm baru nk Mrase..tp bapAk die confirm2 paLing xciTed.. HAaha..

xPe2.. Sharing Is Caring..~! ^_^

Idup FAteEm...!! (haha..xpsal2)..

Hidemichi said...

Oh...Fateem ni aweks eh...boleh lah aku suruh Fahim hantarkan kad raya masuk line. Tapi kalau tak sampai tu mungkin pasal Fahim dah buat makan!

iLhAm_bEcKs said...

hahaha..
gilak!!
lu gne nme ank lu kan nk kad rye pny psal..
muahahaa

comel lah ank lu
n
salam knal bro!!

Azrul Hisham said...

ooo...ni la fateem ye...nanti uncle antar kad raya k...hehe

{lumut} said...

comelnye fateem...
eh lu pk lu hot sgt ke smp gadis nk bg kad dkt lu..
wa report same bini lu.hehe

shakinah said...

fateem perempuan rupanya?
aiyaa.
sangkaanku silap sama sekali.

oh.
hai fateem!

MiSs aNySs said...

ank lu comel. tp lu gua xtaw. comot kot.

♥ayudeadwish♥ said...

sebenornyer fateem yang ngidam kad raya ke bapaknyer yg nak nih? compius aku.. t aku bg kad raya siap ngan mercun.. kad raya tuk fateem mercun tu tuk ko maen ngan bini ko. jgn ajk fateem.. merbahaya

MImieku said...

fateem

otw pegi kedah raya neh,auntie singgah umah anto kad raya ek...ngee3...

comel anak kamu bro..tp slalu je dperkotak-katikkan oleh bapaknya...huhuhu..takpe fateem,nnt auntie ajar mcm ne nak counter back eh...huhu

Medi said...

gua tgk gmbar lu kat bwh, gua tgk gmbar fateem kat atas. yes! gua percaya gua pun ada harapan nak dpt bini cun.

gua teruja!

Cik LeYha~~~ said...

serius gua ckap...
mesti ramai nak ejas2 anak lu ni...
comel jer..ikot mak die ea??
hahahah

nizamsani said...

Kad Mesra boleh tak?

FdausAmad said...

Amboiii Ambooiii....

Seronok sangat lu orang ya..kata gua nak kad raya lah,mengeksploitasi lah (sapa guna perkataan susah ni?ti),paling gua rasa kecik hati..
ni yang paling gua kecik hati..

Sapa yang mengada ngada kata gua tak hensem tadi?,nak kena sekeh?

an2blur said...

bak meh Facebook Fateem. nak hantar 50 kad raya untuk beliau.

lighta shadowee said...

untung fateem dpt bapak mcm lu bro....
sanggup buat kutipan kad raye ikot blog. nant jgn lupe gantung kad2 ni kat dinding umah....konpem rmai yg jeles ngan fateem....

p/s:
-bapaknyer jgn jeles yer, harap2 rekod 10 kali raya tu lebur tahun nie....
-blog ni dh ade selit2 gmbr...makin menarik!!

kupaslaroren said...

alaa bro lu nak ajak datang open house umah lu cakap jo lah...xpyah nak hidden2 hik hik hik

nizamsani said...

Mulanya macam nak hantar kad.Tapi dari aku masukkan dalam peti pos tg malim tu.Aku boleh by hand je kat Fateem.

ayin jemin said...

fateen itu comel ba!

Lily_namakuratu said...

ateem..ko mmg chumel..
bak email diew cni..aku send kad raya kai email jek..

jijah said...

gua lu gua lu
msuk la gua niah,
hahahha,

mcm org indon plak,
rilek rilek rilek..

hafizah samsir said...

klu aku post kad raya kat feteem, mak ngan ayah dia kena gantung juntai2 eh dgn kad2 yg lain. buat pameran kat ruang tamu.. dah jarang org bt gitu skrg

aslina said...

raya haji nanti gua pos. sekarang posmen dah bising2 banyak kerja nak hantar kad raya...

sang harima said...

muka tu x cukup kesian a..
berat ati nk bg kt raya..

*fdaus, klu lu nk gntung2 kad raya.. beli je la.. jgn guna nama ank..

IZWAN SHAHMIN said...

Bote,

Selamat Hari Raya in advance..
Maaf Zahir & Batin ^__^

Pakwan.

FdausAmad said...

Gua tunggu kad raya sapa sapa yang dah berjanji dengan anak gua.
jangan cuba main mainkan perasaan anak gua..gua serius,

suhanazainal said...

comel ar fateem, mesti ikut muke bapak dia.
ps: gua pun kuat kelentong jugak.

dobot said...

kauu jge anak kauu baik2. didik die jadi yang ter-baekk punya yeahh. Kim slm pada beliau.


---
Kakak dobot, kirim slama pada beliau. Mesti die excited gile! Haha,

zedmagel said...

Salam Fateem,

Selamat Hari Raya dari pakcik untuk Fateem dan keluaraga, tapi tak ada kad le. Cuma tulisaj jek..he.he.

Kad ada kat blog uncle.. suruh abah buka blog uncle yek?

Nur Wajdan said...

Salam,
didik anak you baik2 ek. kasik jadi anak solehah. mana tau suatu hari nanti anak soleh i nak masuk meminang, i ok-kan ajer... anak i hensem? takde le hensem sgt. tapi kalau compare dgn u, anak i hensem banyak :)...

♥chentaMAYA™ said...

dah xsempat nak sent kad rasenye!
hee~

lalink7 said...

huhu..
chomel nyer fateem...
mesti ikut muke mak die..
kalu muka ikut bapak die..mst xseputih ini..kwang2..
tahniah2 fateem sbb ikut mak~

slmt ari rye..
huhu~

piNky LuCiA said...

tomey3 ny ateem ni.. aku nak kasik pun.. lusa dah nak raya.. huhuhu... tak sempat laa bro.. huhu..

piNky LuCiA said...

tomey3 ny ateem ni.. aku nak kasik pun.. lusa dah nak raya.. huhuhu... tak sempat laa bro.. huhu..