Sunday, August 9, 2009

Cerita Dari Singapura

Kelmarin gua melepak di Singapura.Negeri kecik yang ikan Todak penah langgar.Cuma sejarah ikan todak takdak kesan di Singapura.Sekor gambar ikan todak pun gua tak nampak.Gua banyak jumpa patung singa mulut keluar air saja.Kalau masa bulan puasa,tadah mulut telan air tu seteguk dua layan juga.

Masa di Singapure,gua lepak di hotel St.Regis dekat kawasan Orchard Road.Ini bukan hotel 'lawya' punya,kalau tido dua malam guna duit sendiri,gamaknya boleh jadi sama mahal sebulan gaji kerani Luca si Yan tu.Gua tak berapa deep sangat dengan kemewahan dunia macam dapat duduk St.Regis,gua buat biasa biasa saja..tak guna sangat pun kemewahan dia,guna sikit sikit saja.Butler datang tanya gua nak apa, gua cuma suruh dia kilat kasut,lepas tu gua suruh dia bawakkan gua Hot Chocolate beserta Cookies,gua juga mintak dia seterika baju dan seluar gua.DVD DVD menarik pun gua suruh si macai butler bawakkan.Bila lagi nak merasa macaikan orang Singapura.TV dia besar peti ais,kalau gua tak layan DVD guna TV besar tu,nampak kampung sangat lah.Begitulah cara gua bersederhana bila menikmati kemewahan.Cukup sederhana.

Waktu petang,lepas selesai gua pekena jacuzzi,Sauna,spa beserta massage barang sejam,gua keluar merayau.Takkan gua nak main bola sepak pulak petang petang di sana.Mana ada padang bola dekat Orchard Road tu.Meja ping pong pun gua rasa paling dekat ada di Jurong Island.Gua keluar jalan kaki dengan Ijat.Dia kata dia terer jalan di Singapura.Mula mula gua pergi Paragon..Arghh,apa la hebat Paragon,gua nak teguk teh ais pun Paragon tak mampu nak beri.Lepas Paragon,kami gerak pegi Takashimaya.Kemudian sambung pergi Lucky Plaza seterusnya Tanglin Mall.Seterusnya..gua dah jadi malas jalan kaki balik ke hotel.Mula mula rancang nak naik bas double decker,namun gua kurang konfiden.Naik RapidKL pusing KL pun masih gagap,inikan pula nak cuba tunjuk hero di negara orang.Mahunya bus tu bawak pergi Geylang,hah kacau bilau pulak gua nak bertarung dengan hasutan syaitan di sana.

Jadi keputusannya..tahan teksi lah.

"Where go?"- Apek driver teksi dalam lingkungan usia lima puluhan tanya dengan bahasa inggeris bermakam tinggi.

"St.Regais" - Ijat jawab gaya terer.

"St.Regais,or St.Regis?,the pronounciation is Regis,not Regais" - Apek teksi pun sama naik taknak kalah dengan Ijat.

Gua macam biasalah jadi penyelamat."Whatever lah Regis or Regais..just go"

Apek : Gua mau migrate pegi Australia minggu depan.Belenti bawak Teksi.
Ijat : Waahh..apasal migrate?
Apek: AIG stock NYSE skyrcoketing last week...gua telus jual gua punya empat latus libu share.Profit one billion US dollar maa...!!,i'm worth one billion now.

Gua : Lu biar betul ni apek...

Apek: True true no lie lie..i ll get my money next Monday.I want to buy a mansion in Sydney and another villa in Perth.
Apek: Last May i won 4D one million Sing dollar some more.That time Liverpool draw 2 times 4-4.I bought 4444,1st prize one million.
Apek:I keep all my money in DBS bank.I never tell my children.
Apek:I got house everywehre here in Sngapore maa.But living in Singapore no style...no scenery.
Apek:With that money,i want to buy more properties in Australia.I have ordered Ferrari but have to wait until next year.That Italian stupid so slow...
Apek:I ordered private Jet from France somemore.
Apek: I..kung kang kung kang...three million...pum pam pum pam...pay cash..kung kang kung kang...five million easy money..pum pam pum pam..
****************
Teksi buruk Apek akhirnya tiba depan St.Regis hotel.

Apek: Ten Dollar only.

Gua tulis username dengan password blogger gua atas kertas kecik.Gua bagi sama itu apek billionaire sekali dengan duit sepuluh dollar.Gua rasa apek teksi ni sesuai jadi co-author blog SEMBANG KENCANG.Dia boleh promote di Australia nanti.

"Be my partner and Thank You" kata gua pada apek teksi secara sarkastik.Dalam hati gua sangat membara bila mengenangkan perangai drebar teksi Singapura yang kuat berbohong.

Gua naik bilik terus berendam dalam bathtab sambil menonton HBO berscreenkan cermin muka.Suhu air gua ejas bagi sedang elok.Rempah rempah dalam mangkuk kecil yang telah tersedia gua tuangkan dalam bathtab.Mandi herba macam ni lah.Kalau ayah gua tahu konfem dia jeles ni.

Ohh yaa..sambil berendam kena la ada gaya,gua angkat wireless fon disebelah tab:

"hello butler..pls send me one stick of Cuban Cigar".

***************
NOTAKAKI
1.Cerita apek klem billioanaire ni,anak gua yang umur tiga tahun tu pun silap haribulan boleh bersikap kurang ajar kalau dia dengar.
2.Dan untuk apek pulak,gua nak ucapkan satu perkara sahaja -"Ferrari kemak lu!!"

29 Nasihat Ikhlas:

oranglidi said...

first!

sharamli said...

jgn bgik bdk 3 ta0n tu dgr..

Webmaster@Echam said...

Sederhana lah sangat ko kat sana. Hidup gaya Pablo Escobar dah tu.....

sEmut said...

elok kalau gondol ada biar dia layan apek teksi tu sampai insaf

noor afzan said...

ahahaha~
itu apek teksi manyak 'hancing' la~
suke 'kencing' orang woo~
isk2..

tapi, tak cukup 'sederhana' sangat la life kamu tuh..

mimie said...

hahaa..apek tu cakap tanak jatuh..

Luca De Ketiak said...

ceh! bila lu cerita psl hotel, teringat masa lu kencing gondol time lepak kat marriot dulu.

"dol, lu xleh pegang2 coke dlm peti ais tu, dorang ada detector!"

serius shit mcm babi!

[ o k e d ] said...

tu lu blom jumpe jenis makcik2 yg beli brg2 ngn mak gua..konon currency lgg tggi dr rm..tp mcm babi punye kedekot...konon makcik2 tuh "i dont understand malay..english please"..ckp kuat2 mcm mak gua pekak je..hampeh..nek lori ramai2 pki bju cantek2 then klem ngn gua lu dok umah banglo..lu ingt lu menteri ape?

BABA PUNYE SINGAPOREAN!!!!

DoDu@HaHA said...

semang dow apek tu.. kencing tak beragak..

letop giloo!!

BajuKurung said...

apek nie leh memartabatkan blog pidomat.. "sembang kencang".. ahaks..

Anis Mohd said...

lowh..
awat x ckp dpn2 apek tu je .
apek tu menipu mcm org bodo sgt plak.
hahaa
kelakar je.
kenapa la die x ckp,
singapore tu die yg punya.

Cik Skaf said...

hahaha.. tak leh nak komen, gelak aje dr awal sampai akhir cite. Ngko mmg ada class la bro...

cicakuben said...

aku hanya mampu tuk gelak...haaahaaaa...

& truskan hidup bsederhana d tmpt org bro...ekekekek

:: ANAH :: said...

bl0g yg semp0i..
sy dh link blog awk=p..
n jadi follower..

jo said...

macam lu jugak sembang apek tu..
gua malas je nak tegur..
keh..keh..keh...

I'M NOT mr_PERFECT said...

wah..wah..banyak lu punya sederhana...hahaha
aku singgah nak mkn kenduri yg ko ckp, tp tak sempata, dah hbis....

NenekPenne said...

lama tak pi singapore...
lama tak jalan2 kat orchard road..
lama tak sopping kat Takashimaya...
arrrgghhhh pasport expired 2010...

CT NORAMIZA said...

fuyooo tu cara2 sederhana, kalau dah layan mewah, camnalah gayanya mamat ni :)

abOo said...

hah.
dah singgah ni.
mananya lauk kenduri

apei said...

gua tambah sepam lagi KEMAK lu!

oMMy fiRuz said...

hahaha..ingat kisah benar tadi..
teringat kenangan di s'pore tawun 97..

hilman.teddy said...

kencang kencang..

Azman Sherafath said...

wowww..sederhana gile..i like dat style..sama cm apek tu je..

api said...

ni lu gebang ke ape ni????
huhuhu

fndrocka said...

Kencang gila vavi apek tu..dah ada 1 billion lagi au 10 dollar..

fndrocka said...

Kencang gila vavi apek tu..dah ada 1 billion lagi mau 10 dollar..

aku takut satu je..kalau dia sembang dgn aku..aku dok gelak2 tak tahan kelakar..

she-G said...

suka baca ler ini blog...peagi layan blog ni wat kepala sama sengal..baru semangat nak keje...tapi I silent reader jerrrr

dino said...

apalah kau layan teksi singapura tu..kalu naik teksi singapura dari airport ke hotel membebel je derebar tu, biasalah kalau tak komen yg buruk pasai singapore tak sah..aku banyak naik teksi overseas tapi teksi singapore memang unik, kalu lee kuan yew naik tentu dia pengsan..singapore..oh singapore..nak jadi mat saleh sangatlah..

Signorina Syima said...

singapurian fak!!