Friday, July 31, 2009

Perbualan Separa Merepek

2005,dalam pukul 9 malam - Apartment Sri Baiduri,Ukay Perdana.

Gua sedang pekena lepak tak pakai baju sambil tonton cerita HOUSE.Air teh panas yang MatDan bancuh gua teguk sikit sikit.Kalau gua redah minum laju laju orang kata gua Mutant pulak.Sambil gua layan HOUSE dengan gaya bebaring mengiring,jari gua pantas menaip pesanan ringkas pada makwe gua "gua tengah sibuk buat kerja opis,malam ni tak payah mesej gua".

MatShah,rakan kongsi rumah gua selama dua bulan juga melepak bersama gua di depan Tivi.Beliau hanya beraktiviti membaca surat khabar.Mencari kerja yang lagi baik agaknya.Gua tak berapa suka cerita HOUSE,tapi itu sahaja cerita yang masuk akal,cerita cenel lain lebih berat ke hiburan,serupa gampang.Tak membina jatidiri gua langsung.

Gua tak pasti apa penipuan yang si MatShah ni baca di dada akhbar,dia mula mengkomplen sorang sorang secara perlahan.Desibel suara beliau rendah dan kedengaran seperti beliau sedang bermonolog.Apa la nak dibebel dengan penipuan akhbar,akhbar dengan penipuan kan macam saudara mara.Mereka akrab.Gua sempat getus komen sendiri dalam hati.Tangan kanan gua buat tongkat kepala,kaki bersilang,gua gedik gedikkan kaki tanda menikmati rehat yang aman.

"Lu rasa kalau nak kawen belanja dia berapa haa?''-MtShah bersuara dengan nada pertanyaan.Gua jeling kiri kanan.Cilakak takdak orang.Soalan untuk gua rupanya.Tanpa bereaksi,gua jawab rilek -"Gua rasa cincai cincai makwe Kokdiang pun tak lari tujuh ribu.Campur kenduri puk pak puk pak lekatla dua puluh ribu".

MatShah kembali bermonolog.Entah apa benda gua tak berapa dengar.Mungkin merungut sebab angka dua puluh ribu yang gua tarok tadi baru stended budak Kokdiang.Kalau makwe Kolumpo?,anak Datuk pulak?,apa cerita?.

"Lu rasa kalau makwe yang agama agama tu mahal tak?"-Lagi sekali soalan jenis "lu rasa" dia kasi kat gua.

Gua pun jawab lagi ikut sedap rasa gua -"Bukan kira agama ke tak agama MatShah,memang market price kawen macam tu..payah lu nak discount discount ni"

"Lu rasa ada tak makwe makwe yang hantaran dua tiga ribu sahaja?,kenduri pun buat ala kadar saja..ada tak?"- MatShah tak putus asa mintak gua sokong benda merepek yang mengganggu fikiran waras dia.

Gua tak sampai hati nak biadab dengan kawan serumah.Lalu gua jawab lagi dengan cara yang lebih objektif.-"Harga kucing kat pet shop pun makan empat lima ribu MatShah,inikan pula harga manusia.Paling koman pun keluarga dia mesti letak tujuh lapan ribu punya".

Gua jelaskan pula dari aspek perbandingan.Bagi nampak bijak sikit.
MatShah masih lagi tak puas hati.Benda merepek dalam kepala dia dah makin menjadi jadi.

"Lu rasa..kalau gua nak cari jugak yang kos kawen paling rendah macam mana haa?"

Gua tarik napas pelan pelan.Kipas dah pasang 5 pun gua rasa tak cukup lagi nak sejukkan badan gua yang jadi panas tiba tiba.Gua cuba juga cari jawapan untuk puaskan nafsu merepek si MatShah.Cerita HOUSE yang gua cuba hayati dah jadi tak tentu hujung pangkal.
Kali ni gua gunakan otak untuk berfikir mencari jawapan lebih logis.

****
"Macam ni lah MatShah..esok lu ikut gua kita pergi cari makwe makwe kat rumah anak yatim dekat area Gombak.Gua rasa kalau anak yatim mesti hantaran tak mahal.Dapat cari makwe yatim piatu lagi terbaik.Silap silap lu dapat kawen free..Apa macam?, ada berani?"

****
Akhirnya,dapat juga gua menikmati HOUSE disaat saat Dr House menjumpai punca penyakit si pesakit ketika semua doktor tidak mempercayai diagnosis beliau.Ini pun lagi satu merepek!!
Gua teguk teh panas laju laju walaupun kerongkong rasa pilu.

32 Nasihat Ikhlas:

gjiEsaLim said...

huh...dasyat skang nk kawen puluh2 ribu...xsangke ek... ( gua x kawen lagi ) ahaks..

Mr K said...

Tahun 2005 cerita HOUSE ada kat TV ke?

Medi said...

lu rasa kalo gua kawen dengan makwe yang berpuloh ribu tu agak2 berapa puloh tahun pulak boleh tahan?

Noorlaila Mohamed Nor said...

Dah kawen ke dia sekarang??

najwa hazirah halmi said...

ahahaha...sgt xbley blah..
siyes ker kawen ngn makwer yatim piatu...?

Azrul Hisham said...

hmm..aku sebagai lelaki pening gak pasal wang hantaran ni...family awek aku mintak rm10 ribu wang hantaran

qishie said...

lu tak layan CSI ke weh?

sedap gak cerita tu..

she-G said...

sowi celah..tak seme aweks gitu lol..ade gak ya oki...pepom pameli la..lau prangai layak untuk ganti hantaran riban2 mesti pameli orait gak

I - s Y a said...

hahah. apa la lu nihh. Ckp jela taktau ke..tak pasti ke... Leh lu hayati cite House tu.

shafarshahril said...

hahaha
kawen ngn maknyah xyah hntaran!

adanz said...

tp gua setuju beb kalau kawen ngan awek yatim piatu, sok2 raya x gaduh nak balik kg mana... dia ikuuuut jeeeeeeee

api said...

lu kawen brape ribu bro???
huhuhu

Luca De Ketiak said...

najwa hazirah halmi said...

ahahaha...sgt xbley blah..
siyes ker kawen ngn makwer yatim piatu...?

>gua mmg nak kawen ngn makwe yatim piatu. crkan utk gua.

CT NORAMIZA said...

heheeheh ada ke 2 3 ribu, apa barang, janda pun dah dekat 10k (artis), dah kawen ke kawan u tu bro?

BajuKurung said...

Try tnye pidomat ar, brape yg dia dh melabur kt mjlis kwin dia..

pu3syakira said...

asal x buat membership card utk hantaran ke... mana tau dpt membership discount :p

NenekPenne said...

kahwin pun nak free..cetttt...

oranglidi said...

cis

kentutberdarah said...

ckp mmb lu klo nak kawen pree sng je..
dok b2 dlm kete kt tmpt gelap..
pastu kontek jbtn agame..
kompem mlm tu gak kawen..jgn leceh..
hahaha...

j.amyemeelea said...

ehk! congrats on the new edition and the cucuk thingy!! gua pong kes lagi dalam memperbaiki hapewifikebenda tue lar :(

so! above tastefullw icked~ BUT i liked the one that was 'accidently' deleted? lu tau larr...yang pasal education tue? :p

once again...gua caya lu lar pidomat \m/

tambah nasik bley?

Hidemichi said...

nak kawin susah, lepas kawen lagi susah!

Cik Skaf said...

Buat2 kena tangkap basah. terus aje nikah. tak yah hantaran2.

@LiYaNNuaR said...

jiwa kaco tuh... huhuhu

Nur Syaza Azrudin said...

baru nk ckp bnda yg sama ngan Mr K,

2005 dh ada HOUSE ke?

Nur Syaza Azrudin said...

woh.btul.mmg 2005 dh ada HOUSE.gile awal u lyn HOUSE.perh.

faizah said...

nak kawen zaman sekarang memang banyak belanjanye. bukan ape, barang2 semua da mahal sekarang...

anyway kalo nak beli kek untuk mak/mak mertua g la ke http://sarawakworld.blogspot.com/. hehehe

Ivy Metaga said...

baik kawen cowboy muahhahahaha

cicakuben said...

btol2....
hantaran 7riban...
blnja knduri nikah...5riban..
resepsi kt tmpt pmpuan lak dekat 7riban...
kt tmpt llki lak 8riban...
brp suma ek???
itu pengalaman aku awal thun hri tuh...
heeehe

..nOWa.. said...

mat shah boleh contact gua..

Anonymous said...

ni aisya punye ym aisya_klanc09@yahoo.com. n fs aisyafahri22@yahoo.com...tu je yang tinggal wat setakat ni,,,,gua leh hidup lagi lah bro....hehehehehe

Myraa said...

kelakar laa jugek yea. hahahaa. kesian at matshah tuh

noor afzan said...

kawen sekali seumur hidup..
biar la sikit meriah..
tapi jgn sampai bazir suda..
pidomat dulu kawen bape belanja?