Wednesday, July 29, 2009

Gua dan Bisnes

Gua dan Bsines memang ada hubungan.Dah lama..gua suka tukar tukar hubungan Bisnes.Dari satu bisnes,kepada satu bisnes yang lebih awek dan anggun.Gua rasa patut sangat gua dedahkan sejarah hubungan gua bersama ex-bisnes gua kepada lu orang,baru la playboy.

1989(retail)
Darjah satu.Gua bersama bisnes jual pemadam tikam.Gua tikam kat kedai O'ie,esok gua jual runcit pada kawan kawan yang berduit.Satu pemadam modal seposen,gua boleh jual seringgit.Bergantung pada gambar,kalau gambar lawa,laju dia pegi.Cuma pemadam Superman saja yang gua sayang tak jual.Bisnes tak lama..long term dia jadi rugi macam gampang.Yalah..unsur judi bergabung dengan unsur halal..mana boleh nak bergabung,bergaduh ada la.

1992(service)
Belajar matematik dah mula kacau bilau.Sifir sembilan bergabung dengan teknik bahagi,lalu akibatnya budak budak ramai yang terkulai.Dapat pulak cikgu Azham Aduk yang mengajar gaya MRSM,lagi la punah."Saya ajar sedikit..lebihnya kamu usaha sendiri".Gua saja yang mampu bertahan.Setakat sifir sembilan,bahagi angka genap,apa gua nak heran..macam Evo 9 dia punya rempit bila gua baca.Otak gua masih cerdas masa tu,lalu gua nampak peluang Bisnes,kerja sekolah..gua boleh bagi tiru,tapi bayar gua!!,Bisnes tak bertahan lama..Bapak gua kantoikan beg gua yang ada buku latihan matematik kepunyaan Sahrizan Haron,Abidin,Fairul Azmi dan ramai lagi.

1995(trading)
Buat Bisnes jersey bolasepak.Gua baru menceburi bidang trading,jadi awal awal lagi dah kena tipu dengan brader tingkatan lima.Betol betol cilakak!!,Omar Din kalau gua jumpa lu siapp...!
Tak lama lepas tu gua dapat sub-bisnes dengan brader tingkatan lima juga,nama dia Mandela.Gua hanya makan komisyen.Bisnes dia simple.Gua kena cari budak budak tingkatan satu yang nak tengok Muvie Muvie orang putih di asrama secara haram pada malam Ahad.Bisnes nih pun tak lama..operasi bilik bervideo kena serbu sebab tayang Muvie separa lucah.Yang lagi gampang,video porno pun terselit juga.Gua terselamat sebab gua tiada waktu kejadian.Alhamdulillah.

1997(runcit)
Gua tinggal di Dorm Uthman bin Affan.Uthman kan peniaga yang soleh.Lalu ketua dorm gua,Fakharudin hatta nak meniru gaya Uthman.Kami buat Bisnes jual RotiSegar.Sambil sibuk nak PMR,sambil gagah meniaga.Untung boleh tahan,bubuh dalam tabung bersamamu Dorm Uthman.Sampai hujung tahun,duit semua hilang kena curi dengan barua mana entah.Rugi empat ratus.Selesai usaha setahun!.

2001(retail)
Gua buat bisnes jual Dockers bundle dan baju baju bundle yang rare.Gua ada cerita panjang lebar pasal bisnes ni dekat sini.

2004(retail+trading)
Bisnes buat baju jurusan jurusan di kolej.Rakan Bisnes gua Kirul Akmal.Sambil bisnes, sambil berkenalan dengan makwe makwe.Gua paling suka bisnes buat baju.Untung dia sangat kencang.Modal sepuluh ringgit,untung lima belas ringgit.Rasa nak berenti belajar saja masa tu.Mujur otak gua belum jahanam.

*******
1)Gua dah hantar resume macam kat atas pada Tan Sri Syed Al-Bukhari,ada jawatan CEO kosong dia nak somebody yang ada latarbelakang bisnes yang pelbagai.Gua la tu..:)
Gaji sebulan USD100K + Rumah bunglow + Jet pejuang

2)Gua juga hantar satu copy pada Bill Gate,dia nak diversify bisnes ke cabang Dockers bundle.Dia tengah cari orang..cehh,cari orang pejadah..,padahal kelmarin email gua merayu suruh kerja ,apa barang?
Gaji seminggu USD150k + mansion di London,Paris dengan sebijik PentHouse dekat Manhattan + Airbus380

3)Gua juga hantar satu copy pada sahabat gua Luca.Gaji tak menentu,kerja tak menentu.Rumah sewa bayar sendiri.Minyak kereta isi sendiri.Dia belum reply...

****
Gua rasa..gua pilih nombor tiga.Apa macam?,Zuhud tak gua?

25 Nasihat Ikhlas:

a kl citizen said...

kaki usahawan la ni ya...

anak sihat?

FdausAmad said...

Alhamdulillah...sihat kak..

[ o k e d ] said...

gua br pas mlawat luca..
gua da mntak awl2 dlu keje ngn luca..
kalo gua ta dpt keje ngn luca..
lu gua kasi punah..
lu jgn ingt hero lu bole lwn heroin gua yg lbe handal oke..

aque said...

ahhahhah.... wah..
berebot keje kat luca....
hehhehhe....
teroskan usaha anda.....
tapi rase2nye.. heroin pasti menang..
hehehhe...

dila john said...

huhu..

ak xpenah berniaga,
sb aku baik hati...

ahhaha.. nt tkt2 klw sume org
ak kesian,

ak bg free..

ahahahha..

BajuKurung said...

pdaus: tu bkn zuhud.. tu kamikaze.. brani mati nk kje ngan luca.. dgr citer luca cm hitler.. ada bran? ahaks..

mimie said...

aku meluangkan masa bekerja dari 12 tgh ari smpai skang - 8mlm duk bace blog ni.smbil2 wat keje,tp aku rase byk masa aku abes kt blog ko dr wat keje.adoii..senak mate..

terhibur sungguh...

janggout said...

omar din? aku mcm pnh dgr nme tu..
xkn org yg sme kot

api said...

bai,
gua tak ksah lu nk mntk keje ape....
jnji lu bhagia ngan keluarga lu....
:P

Cik Skaf said...

so skrg buat bisnes apa? kalau dah suka bisnes, rasanya sampai bila2 takkan berhenti, walaupun secara part time. Sy masa tengah belajar, jual makanan ringan (jajan)kat depan bilik, modal dapat drpd duit loan. Tapi tak bertahan lama, sebab bila kengkawan datang bkumpul stay-up mlm2, diaorg makan jajan tu tak hingat nak bayo.. !

shafarshahril said...

hahaha
zuhud lg tawadhuk la ko
ak da jd follower ko. ucapan tahniah utk ak

Basuh Baju said...

berniaga kan punca rezeki..

yg ptg mencari rezeki yg halal..

ps: lu mmg kuat berusaha

sharamli said...

nak tambah lgik s0rang anak la tu..

oranglidi said...

bagus.. inilah yang dikatakan bekas Young Enterprenur Club utp.. hehe!

Ejump said...

zuhud serta tomakninah la lu !!
gua doakan lu dpt keje ngan luca..
wat pe tlg kayekan Tan Sri Syed Al-Bukhari n Bill Gate..dorg kan da ckop kaye..
tp kalo lu xdapat keje ngan luca,gua ade keje utk lu..nak try apply?
hahaha...
tiop matahari smpai sejok..

pejalbutter said...

lu lauk dah hbis baru nak jemput gua mna bleh camni..masak la lauk best2 kasi gua makan..

rahmat said...

mmg kencang lu bsembang.
nice2.
haha

apei said...

bagus.. mcm ni la orang melayu yang berjaya.. tapi sekarang lu business aper?

[ o k e d ] said...

pidosmat..
gua da pnt tggu luca approve gua..
kate r lu da dpt keje ngn luca?
kate lu sleeping partner je..
ni yg gua trase nk mrajuk nih

NenekPenne said...

gua baca sajer lu punya citer...gua tak tau nak komen apa....

aien said...

kaki bisnes ah ko nih...anak sihat?mkin tembam x?

Luca De Ketiak said...

pantekk..

gua nak post balik gua punya entry awal2 dulu..

paiseh said...

baru je gua baca kat belog ketiak..
dia mmg banyak x puas ati kat lu.

Anonymous said...

Salam....saya amat terhibut mambaca tulisan tuan...teringat zaman saya dahulu... :D

nice work

pisangemas81

Scifiq Technology Enterprise @ 016-6767026 said...

Salaam ^_^ Apa khabar semua? Best jugak ikut korang citer bisnes. I pun ada buat bisnes kecik2. visit www.automessenger.blogspot.com ^_^