Friday, May 22, 2009

Dockers Bundle - Phewwwiiitt!!!

Gua ngan suar Dockers bundle mmg 'deep' sejak masa gua sekolah menengah lagi. Keakraban dan kasih sayang gua kpd suar dockers bundle lu org xpyh heran.Syaitoonn punya minat,obsessi, passionate..mmg tahap melampau lampau sampai gua sendiri kadang2 xblh nk handle.

Suar Dockers gua yg pertama..1998,kaler biru gelap,Lukman belikan utk gua kt Pengkalan Kubur.Gua ingat lagi terhegeh2 gua tepon lukman pakai public phone sekolah.Lukman dpt cuti demam plentong masa tu,balik Kelantan, abis satu badan dia bebintat2.Sehari sampai 5 x gua tepon punyala kucar kacir emosi time tu.Risau gila gua kalo2 si Lukman bantai lupa.Bukan calang2 jugak 'mandom' si Lukman ni.Dtg mandom dia, haram xmerasa la gua nk jd org pertama pekena dockers bundle kt sekolah.

Mujur sgt dia xlupa.Harga rm30,Saiz besar sket,tp xde hal..kasih sayang punya pasal gua hentamkan jugak.Made in Dominican Republik,lu org dgr nama negara pengeluar pun dah best kan?, gua yg dressing toksah cite la..langsung2 rasa xmo bukak.
Gua tau ramai kutu2 jeles, usha gua panas hati.Tgk anak mata pun tau nih suma stock tunggu time je nk rembat dockers gua.Xdpt jepp...gua genggam takkan tiris punya!.

Dari selai, jadi 2 helai..pastu tambah lagi 2 helai.Dlm thn 1999 rasanya gua dah ada 5 helai suar dockers bundle pelbagai warna dan fabrik.(duit xberapa ada..budak sekolah..dpt 5 lai tu pun megah gila). Gua effort sendiri menyelongkar kat Lokein, Ipoh..masa tu Dockers bundle tgh naik,kwn pada ayah kwn gua Shamim tuh pulak bukak kedai bundle kt Taman Cempaka..lagi naik tocang la gua,pantang outing Sabtu bekejar2 gua ke Ipoh takut2 abis dockers2 tuh suma org balun.

Paling puas hati, masa gua dapat Dockers kepala kain (sama standard ngan Levis kepala kain) kt bundle pasar malam Gopeng. Masa tu gua dah besar sket..dh masuk Universiti kat Tronoh.Jadi bila dpt duit biasiswa,benda first dlm kepala mesti nk memunggah gerai2 bundle cari dockers selai dua.Zaman ni bermulanya kefanatikan bundle dockers, gua beli bukan lagi sebagai keperluan utk pakai hari2, tp lebih cenderung memenuhi tuntutan obsessi dan passionate terhadap Dockers bundle.Mmg xde agak2 dah.Asal bekenan gua terus sariyap tanpa belas kasihan.

Tokeh2 bundle kt Lokein dh cam muka gua.Tokeh2 bundle sepanjang Ipoh,Bota, bwk ke Manjong paling2 koman pernah sekali merasa duit gua.Sampai ke suatu tahap emosi, gua buat side step mendadak dari seorang consumer dockers bundle kpd supplier dockers bundle.Masa ni gua dh ada empayar sendiri.Kutu2 University yg sealiran dgn gua sama-sama bersekongkol tong2 modal.Nk jadi tokeh beb..kene main modal.

Jos, Jono, Tebat..3 rakan kongsi.Kitorang dpt tangkap sorang 'main supplier'.Mamat ni buat bundle as family bisnes.Negotiate punya negotiate alih2 dpt la angkat 50 lai ngan harga purata rm27/selai.Sebab ni 'Dockers pilih' yg jenis 'pecah guni',jadinya harga mahal sket,tapi risiko rugi amat rendah.Berbanding beli sketol guni set 100 lai,kene bayar rm1300. Selai jatuh rm13, tp risiko agak tinggi sbb selalunya dlm 100 lai tu 60 lai je saiz abang abang metroseksuel,yg lagi 40 lai tu sendiri mau ingat la..bukan takat balut buah nangka,balut pokok nangka tu pun rasanya boleh muat 2-3 pokok.

50 lai tuh kitorang jual rm45 selai - harga pasaran.3 hari abis semua.Untung bahagian gua xmeriah sgt,mana taknya..gua sendiri beli utk diri sendiri dah 3-4 lai.Takleh tahan.Abis 1st round,bisnes terbantut..supplier dh rasa tercabar.Standard perangai melayu la,takleh tgk melayu lain nk naik dlm bisnes...Cantasss Terusss!!.

Bisnes kaput.Tp jiwa gua utk dockers bundle maintain cool mcm dulu2 jugak.Pantang lintas kedai bundle,mesti gua benti jengah.Kalo kutu yg bwk keta,gua paksa benti.xdpt beli xpa..asal dpt hirup udara kedai bundle yg nyaman lagi menyegarkan tue dh cukup puas hati.

Abis blaja University, gua start plak zaman professional, Ketautan, kejujuran dan Ketaatan,sambil pura2 'deep' sama itu perubahan set minda,Pembangunan kepimpinan dan Pembinaan tahap Kemampuan (gua xtau nk 'interpret' dia dlm bahasa melayu).

Pemikiran gua jadi bersepah sepah sekejap.Org kata keje opis kene smart xblh selekeh2.Kene pakai suar slack hitam supermarket.Nak2 pulak gua dpt keje kt Bangunan Kembar..xkan nk layan dockers bundle lagi kot??
Arghh..masa tu gua btol2 tak seimbang beb..Jenis kulit sensitif cm gua ni lagi la,asal pakai fabrik berjenama bukan dockers bundle gua jadi gelisah tak tentu hala.Gatal gatal,panas bekuap sume dia serang. Last2 gua buat keputusan..apa nk jadi..jadi lah..akan gua bwk imej suar dockers bundle kedlm kehidupan bekerja.Akan gua buat bodoh ngan kutukan dan tohmahan..Jenis taksub cam gua ni gegar gunung nk runtuh pun gua ttp pertahankan suar dockers bundle gua.
Skang dh 4thn stengah gua pegi keje ngan suar dockers bundle pelbagai style.Gua amat berbangga sbb keakraban bersama suar dockers bundle maintain tak luak2.

Dok saja2 gua buat kira2:

1st Jan 1999 - 30th April 2009 = 10thn 90 hari (thn lompat tuh kita abaikan)

3650 hari + 90 hari = 3740 hari.

3600 hari rasanya gua diselaputi dockers bundle,selebihnya 140 hari je suar slack yg gua terpaksa pkai demi menjaga kepentingan politik gua dlm meladeni hidup bekerjaya.
Next week gua plan nk pegi borong barang 3-4 lai lagi dockers bundle kt Campbell.

Begitulah secebis kisah gua bersama suar Dockers bundle.

______________________________
*Kisah Suci lagi Benar

Satu petang dlm bulan Oktober thn 2005:

Gua : Awak amik nie nanti balut elok2 cun2 meriah2..masukkan dlm hantaran masa kawen nnti.

Tunang gua : Ape benda ni abang?

Gua : Suar dockers bundle.

7 Nasihat Ikhlas:

Anonymous said...

hehe...kalu dh kutu docker namanya, pkai sluar lain rasa mcm pakai sluar kain guni, xpn mcm xpakai sluar langsung..mujur xcerewet dgn sluar kecik, kalu tak....brjuntai beb...hehe

fndrocka said...

tunjuk le gambar sikit..barulah eksyen..

Aujinz said...

muahahha... taksub giler...

mell aziz said...

haha. selesai. terbaik lar bro bundle pun.. heh.

ep_fiza said...

hihihi...lawaknye....sory bace citer2 lame ni....sbb semua citer leh wat gelak...tq

Anonymous said...

huahua.. abes sudah menjelajah blog lu. sempoi :) gua baca dr yg latest smpai la entri yg dah bersawang nih. haha.. gua suka. keep it up. four thumbs up. gua angkat ibu jari kaki skali.

mayamasturahahmad said...

dah seminggu aku tido lepas subuh dok baca semua entry sembang kencang . dah sampai hujung . aku nak baca apa lagi ??!!!