Monday, July 6, 2009

Entry ini Agak Emosi - Gua Seriuss


Dua tiga hari lepas gua dengar ada kes seorang perempuan merendam anak haramnya dalam tong cat berisi air paip di dalam jamban busuk, di Kuantan.Lebih kurang masa yang sama ada sorang lagi perempuan mati bersama anak haramnya di dalam bilik sebuah kolej di UTM, Skudai.Ini Semua bikin pannnassss....

Dulu,masa gua masih pandai berbahasa inggeris,gua ada masukkan satu note dalam fesbuk memberi pendapat gampang tentang hal hal romen sebelum kahwen.Gua cuba sedaya upaya mem-blog dengan daya ketenangan tanpa menyentuh isu isu semasa.Gua nak kongsi kisah runcit runcit sahaja.Tapi bila dua kes keparat kat atas tu muncul,gua rasa nak masukkan balik entry tu.Terpaksa jugak gua memberi pendapat.

Gua sedang Seriuss!!,takdak niat langsung gua nak main Poker atau MafiWars dalam keadaan seriuss macam ni.

Ok.Tak nak meracau banyak.Lu cuba baca perenggan inggeris kat bawah ni.Pada sapa sapa yang pernah menggeledah blog gua arkaif bulan April,sila lah baca sekali lagi.Yang mana bijak pandai bahasa inggeris,maafkan kerosakan bahasa inggeris gua.Asalkan lu dapat mesej, gua sudah kira mencapai klimaks.

************
I advocate the supreme solution for an obstinate disturbing polemic of our curent society, specifically for the college students and teenagers.

1)
Obstinate disturbing polemic of the society is - Makwe kolej bertudung separa muslimah berbaju long sleeve agak sendat dan berjeans Levis thailand bekepit dengan brader poyo rambut dye dan memakai henpon ringtone lagu 'one sweet day'.

2)
Supreme Solution is - Get them Married!!

I do not want to talk about DBKL garbage containers which one of its reason of existance is to gracefully sheltering a newborn baby.
I also do not want to discuss about ABORTION and how destructive the impact it carries into our society.
*But if you read Freakonomic,ABORTION ACTIVITY is actually a blessing in disguise.
1000 abortions today = eliminate 1000 crimes in 2030.
The idea is stimulating yet unethically convincing.
(I'll discuss it in separate occasion)

What i want to convey is a part of solution that we can nurture into our society, drastically..

ENCOURAGE COLLEGE COUPLES TO GET MARRIED - so what?,

For Parents:
Pls and Pls..this is not the right moment to argue like "masih belajar,belum kerja,nak makan pasir jerlus?,macam mana nak beli susu anak?,nak duduk bawah jambatan MRR2?"..You moron..!No.This is not the time for such orthodox idea!
And if conventional parents keep thinking like that, you bet with your ass the last thing those parents learn is their daughter's great DBKL garbage container story will appear in METRO or KOSMO.

Get to know your daughters and and sons very well. If you notice they have falling in love, offer them the good news..FREE MARRIAGE, you sponsor..if you are not afford to sponsor, 'doa selamat' will do.
Stop denying the fact.
Pakai tudung, tutup aurat,semayang and perangai baik are not the ticket for your daughters to become a saint.
LOVE is there to unveil all protections you armored them since the childhood.
LOVE is so powerful to defy logic,to reverse believe, to change a character or to certain extent it can make one's life destroyed.

Anyway,most of the sinful plays acted by tudung girls, am i right?

For makwe makwe college:
If you cannot control urself;ask your boyfriend to marry you. Tell your parent what are you doing in college; ie pagi-ptg-siang-mlm dating,weekend outing,watching a cinema,supper sama2 and so on.
Tell them how terrible your life would it be if you do not see yr BF pimple face in 1 hour.Tell them you are so in LOVE with him. Tell them everything and convince them you are ready to get married.
Grow up and take charge of your actions.Be a better person.. Be responsible, at least to yourself!!

For married couples elsewhere in the world,eventhough the daily meals they have is nothing more expensive than your cat's WHISKAS,they would never thrown their newborn babies into DBKL garbage container.Mark my words!!!

***************
Kepada Roger Federer, jangan kata blog gua takdak bahasa inggeris.Ni gua dah selitkan sedikit.

Ok gua nak sambung main masak masak.

p/s: Lu Fateem, kalau dah pandai menggatal ada boyfriend..gua kasi kawen terus saja!,jangan buat perangai sama ayah.Main masak masak,masak masak jugak.

48 Nasihat Ikhlas:

hananchiwi said...

hurm. ta guna gak kalo manusia2 ne kapel men2 ja.

Mr K said...

English gampak. Tapi rendah diri ek haha

Anonymous said...

sory, x agree sepenuhnya.
its easy to return everything on this eletronic paper, but it aint easy to do as what u suggest. im a mother, i want the best for my daughter @ son. i dont want them just to be in KOSMO or METRO finding newborn babies, but i want them to have the better life. teenagers are normal human as well, we can build them, we can teach them. dont suggest to marry them for free. but tell them the advantages of knowing how to take care of themself. if anybody made mistakes, there is reasons, ada hikmah disebaliknya. let them learn.

zA zAleA said...

Anyway,most of the sinful plays acted by tudung girls, am i right?

TIDAK.

awek bertudung cuma dipandang LEBIH teruk sbb mereka bertudung.

tp bukannya maksud quantity pakai tudung tu banyak dari yg xpakai tudung..

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

totally agree!! banyak dah kes2 macam ni. takut diri sendiri terjebak je. manusia mudah lupa. and kononnye teenagers ni suka cuba bende baru. kononnya la. always reminding myself hehe

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

hahahha..p/s kat bawah tu memang lawak. masak masak tetap x lupe

Ejump said...

speechless...
hahaha...

Medi said...

dari segi realiti sekarang ni takde beza perangai pun makwe bertudung dengan makwe freehair ala2 iklan shampoo. sebab bergantung pada sebab n kesedaran diorang pakai tudung la.yang bagus tu bagus la tak kira pakai tudung ke tak. cuma beza minah tudung ni dia tak payah tanggung dosa tak tutup aurat la berbanding spesis sebaliknya, tapi kalau dia buat dosa lain sama jugak dosa tu takde lebih atas alasan dia pakai tudung.

ps: aku kapel dengan makwe tudung dulu boleh jugak berkepit semua. so skang aku jadi lonely soldier lg baik.

Irtiyah said...

salam.

aku setuju diorang kawen!. kalau diorang betul pandai jaga diri seperti yg mak-mak harap, diorang tak akan kapel2 punya. tak tahulah kalau mak-mak tu masih boleh terima kalau anak dan kapel mereka pegang2 tangan. aku? aku tak terima walaupun aku belum ada anak.

tudung? kebanyakkan orang bertudung tak tutup aurat. aku bukan cerita pasal yang bertudung tp pakai t shirt lengan pendek. tutup aurat bukan sahaja tutup kulit ye. tutup bentuk badan sekali. harap berfikir.

tambah ilmu dan amalkan ilmu itu tuntutan sepanjang hidup.

sori. aku pun emosi macam tuan rumah. serius.

Irtiyah said...

aku punya pendapat umum ya. tak hentam mana2 pihak dalam ini blog.

Ivy Metaga said...

hurmmmmm...sekarang macam2 ada...

Hidemichi said...

Gigirl beri seks utk dapatkan cinta,
Boboy beri cinta utk dapatkan seks...

Semalam aku nampak satu couple yg sebijik mcm ko charactorized. Tapi masalahnya boboy tu bertindik...biseksual ke haper!

(comeng aku pun serius!)

api said...

btol2...
kwen je lg bgod dri dok tegedik2 pastu main+ngandung baik kwin je.....

paiseh said...

aahh. semua salah kerajaan...
bebas jenayah kunun. haram tak jadi..!

noor afzan said...

kadang2 setuju gak kalau kahwin kan aje..
tapi betul ke mereka tu dah sedia nak kawin?
atau hanya bercinta suka2..
ala2 cinta monyet gitu..
kalau macam tuh for sure perkahwinan dorang x leh nak survive lama.
kalau praktikkan idea tuan umah, kes penceraian pulak yang akan meningkat..dadada~
tepuk dada tanya iman..

NenekPenne said...

masa bercinta semuannya indah bro! perkahwinan tu adalah komitmen, 2 orang komited untuk menjayakan institusi rumahtangga... jangan bila dah bosan, dibuang mcm tu jer...

gua yang dah lama kahwin ni pun teringin nak ada anak, mereka yang tak kahwin senang pulak dapat anak, bila dah dapat main buang jer, main bunuh jer...... oohhhh so damn cilakas...

*nak joint main masak2 dgn fateem jugak, boleh tak?*

ciktembun said...

ko garang beb..

♥chentaMAYA™ said...

huish!
fatim!
dgr ckp ayah!
nnti ayah rotan!
ahagaga~

Brader Diego said...

masa gua remaja gua macam selalu konpius. gua try pakai baju ketat ikut bentuk badan sendiri yang sasa ni, tapi haram tak selesa pun.

gurls plak the other hand mcm tgk tenang je pakai baju sendat2 ni.

kesimpulan gua : gurls pakai baju ketat rasa lelaki pakai rasa tak selesa.

Miss Izah Mohamed said...

betol2.. dah byk hal cmni blaku..
bkn skkt skrg je.. dah lame dlu dah..

hurm.. nway, btudung xsemestinya baik..
n yg xbertudung xsemestinye xbaik..
dun judge a book by its cover.. hoho

renung2kanlah wahai anak2 muka.. (peringatan tuk diri sdiri gak..)

sayanghasni @ yus said...

nak citer panjang pun payah gak..
semuanyer bermula dari rumah..
aku pun dari keluarga porak peranda..
diorang kata dulu mak bapak diorang didik cenggitu..
so kami pun kena rasa apa yang diorang rasa..
tapi aku selalu ckp kat adik2 aku..
kita jangan ikut cara mak ngan abah..
dulu kita, diorang pakai bantai jer..
pkai beluti arr, batang ubi arr..
besi arr apa2 yang sempat capai..
walaupun salahnyer hanya kerana terhilang..
tali pinggang kat sekolah..
tapi kita sume tak jadi orang baik pun..
macam2 kes yang berlaku..
nak ker anak kita jadik cam kiter jugak..
aku mungkin terselamat..
sebab aku tau fikir mana baik mana tak..
tapi adik2 aku hancus beb..
so kalau nak generasi kiter jadik baik..
hari ini kita kena tabahkan hati..
balik semula ke Islam..
Insya Allah..anakcucu kita jadik baik..
Allah dah ingatkan sejak zaman nabi lagi..
zaman kita akan terlahir ramai anak luar nikah..
tapi tak semestinyer anak itu akan jadi jahat..
ibubapanyer wajib insaf dam didik mereka jadi solleh dan sollehah..
bukan sewenang2nyer dicampak merata..

j or ji said...

susah mau cakap beb.. mereka dah bergaul diluar rumah..hilang kawalan semua.
tak mampu mak+ayah nak tengok hari2.

islam jawapan kepada segala masalah.memang cliche' atau poyo,tapi itulah jawapan sebenar.

:)

Al-Kaput said...

"LOVE is so powerful to defy logic,to reverse believe, to change a character or to certain extent it can make one's life destroyed."

aku tengah absorb ni..
*bersungguh-sungguh*

j.amyemeelea said...

SETUJU! gua pong siang-siang sua warning the 3 terrors beb...da gatal? KAWENG! fooh~ gua caya lar lu berdebus oxford :D

and to ANON who is also a 'mom':- by marrying them off for free doesnt make them less than a person right? or make them stupid or worst not eligible for university or haper lar.

BUT i have to agree wif pidomat in this case as it is our responsibilty to TEACH and SHOW them (via action) what is deemed the RIGHT thing. so SUGGESTIONS (actually veiled threat tue hurhurhur)as 'simplistic' as above might just FORCE our kids to THINK and act even further before commiting to any relationship of the 'sampai ke jinjang pelamin kind'.

ah mui said...

aku rase sume salah pompuan.lelaki mmg la mintak. tp yang pompuan tu sape suro bg? i'm a girl n i admit that it's hard to defy love but still you can control it when you have a stance in your life. kan?

IZWAN SHAHMIN said...

My comment and others' as posted before at here http://www.facebook.com/note.php?note_id=93540202094

..nOWa.. said...

tutup aurat tu wajib..nak berkawan boleh tapi jangan la melebih2..baik lelaki atau perempuan..jaga la diri masaing2..ingat sikit dosa pahala..kata aku kpd fateem yang menggayakan tudung saji di tas kepalanya..- aku cuma berimaginasi..

Luca said...

gua ada byk org yg lu bleh forward entry di atas. gua da kawen. lu xleh forwad kat gua!

T h e K i t C s H w a Y said...

adoi.

pompuan pakai tudung ke pompuan xpakai tudung ke due2 ade napsu.

Gua nak tanye ket la..apasal bile kes mcmni belaku..mst yg kne angkat smpai nak dekat 30komenromen mst psal pompuan. Apsal xsebut pasal laki sama? Bukanke duwe2 dose? In many cases pun, laki yg start rabe sanesini. Mungkin tak jadi kes sbb bkn laki yg beranakkan la kut.

oMMy fiRuz said...

seriyes gile N3 kali ni..huhuhu..
tepok dada..tanye selera..

q i L L said...

bgs klo ada yg berani tegor. selagi ada kesedaran mksdnye masih ada iman.
beristighfar ramai2.
;)

Ibn Ali said...

Lu memang cool

Noorlaila Mohamed Nor said...

Obstinate disturbing polemic of the society is - Makwe kolej bertudung separa muslimah berbaju long sleeve agak sendat dan berjeans Levis thailand bekepit dengan brader poyo rambut dye dan memakai henpon ringtone lagu 'one sweet day'.

luahan hati makwe kolej bertudung:
longsleeve agak sendat-betul
jeans levis thailand-salah. jeans sy bukan levis tp bukan siam punya
hahaha

bukan taknak kawen
memang kapel dah lama
niat nak kawen tu ada
tapi tetap taknak kawen
buat masa sekarang
sebab ada cita2 yg nak kena capai dulu
tapi insyaAllah takkan terjadi benda yg bukan2 tu
:)

ah mui said...

the kithcsway : mmg la lelaki start. ko da tau die start, ko stop la. gi la lari jao2. jerit2 mintak tlg ke ape ke. ni x.. lagi mau lyn...romen2 dpt anak buang..youngsters nowadays..

a kl citizen said...

pening... nasib baik tak jadi PM ke atau mufti... nak kena jawab semua ni kat akhirat nanti...

setakat jadi cikgu cabuk ni pun dah pkir... camana la bebudak ni..

nak salah sape.... semua orang pun salah lah..
hatta orang buat kasut pun salah.. buat apalah design kasut seksi2....

saya pun salah gak... tak tau salah apa...

betoi... kawin je.. lagi satu hukum hudud tu, kenapa lah campak bawah katil... sekali kita tengok org berzina kena tangkap... separuh rakyat malaysia kecut perut...selamat lah separuh.... yg ni mesti ramai tak setuju...tak kisahlah..nama pun, pendapat kan.

arazma @ ami m said...

bimbangnya ngan gejala yang ade..... moga Allah buka hati-hati mereka, kembali ke jalan Allah...takutlah kepada siksa yang dijanjikan Allah... moga Allah selamatkan kita dan generasi-generasi kita.... mana lagi tempat untuk memohon pertolongan selain Allah? saling ingat-mengingati....

rozanna anak encek raha said...

yup!
kadangkadang BERCINTA nieyh bikin org terpesong hati and attitude!
sumtimes we r not acting as wu we are!
always trying from AMALKAN SEKS BEBAS!

j4l4k said...

Loe mmg spesis masyarakat prihatin dgn isu2 so-sial nie.Syabas!!!

Senang citer...yg betul tetap salah & salah memang salah.Kembalilah kepada fitrah masing2.

Sinatra_Z said...

Huh lu punya blog ni Gerek Seh,
terpaksalah gua singgah lagi nampak gayanya.

Medi said...

membaca komen2 di atas aku nk bagi konklusi sikit.

aku tak setuju pasal gurl bg sex sbb cinta,laki bg cinta sbb sex.tak perlu kotak kan sesuatu prkara berdasarkan jantina.come on la,mana girl brani cakap yg takde girl bercinta sbb sex? slagi masing2 ada anu memang benda tu jgk yg terpikir kalau tak byk pun sikit mesti ada.

aku tau sebab aku pun same dulu.sbb tu aku pilih untuk tak brcinta dah sekarang. aku tau akan jadi jgk benda tu.

psl awek tudung mmg betul diorang pun ada nafsu.cuma aku harap diorang blh jaga maruah sbb tudung yg diorang pakai.well,mmg yg bertudung tak semesti baik,yg freehair plk tak smesti tak baik.cuma freehair tetap bkn benda baik dlm islam.kau baik tp kau buat benda tak baik,dosa jgk kan.same je.

then sumenya berbalik kepada akal untuk beza yg baik dan buruk.klau nak bercinta jgn lama2,terus kawin.kalau alasan tak ready sume jgnla nak bercinta.

last skali dah sampai masa kita balik pd hukum Allah. kepala hotak manusia takkan boleh lawan kbijaksanaan Allah.tu pun kalau nak elak maksiat dan segala kepincangan sosoial sekarang la.kalau takmtak payah susah2 berdiskusi semua.sia2 je

pu3syakira said...

Aku.... aku tunpang lalu jek... panas gak eh topic kali ni :D

FdausAmad said...

okeh okeh..kawan kawan dan sahabat sahabat gua sekalian.Ampun sebab gua tak dapat nak reply lu orang punya persoalan satu satu.Gua tak boleh akses coment di siang hari.Lagi pun waktu kerja..tak berapa nak manis.

Malam pulak,gua sampai rumah lambat.macam biasa,Hagemaru,dan main masak masak dah jadi aktiviti asas gua waktu malam.Nih ada tambahan pulak,main lawan lari.Bepeluh jugak.

Gua hargai lu orang punya komen,nampaknya semua pembaca blog gua amat bertanggungjawab!,seperti kata cerita hindustan,"Syabass Bettee..Syabbass!".

Akhir kata..Lu orang memang jiwa nurani mulia.

RESPEK!

Macham Iz Punye said...

gua pun nak cakap jugak, lu cun siak. eh eh.

aslina said...

sori kalo lambat komen entry ni...tapi memang salute la ngan ko punye pendapat.

yup. bersepah2 kapel mase blaja skang. best way is, kawenkan saja dorang...ape nak jadik pastu lantak la...janji bile da kawen sikit sebanyak takkan la tergamak nak bunuh anak senirik...kecuali la dah gila...

anyway...ada sorang prof tempat aku penah citer...dier kawen masa belajar...but then menyesal...sebab tak sebebas kawan2 dier yang lain sambung blajar n habis awal...

but then...terpulang la kat individu tu...camne dier nak bentuk hidup dier ngan kuarge...kan?

Nur Syaza Azrudin said...

freakonomics.i read it long time ago.in terms of social econs,mmg mcm ada betul jgk la.haha.

nway, ckp sng.nk bg anak kawin at the age of 17 or even 20,susah jgk.tmbh plak klo bf 2 haprak nak mmpos.xkn nk bg kawin.klo ada mcm rumah pemilihan lelaki2 soleh kn sng.heee.

GadisBerstokinBelang said...

Oh.. entry yang agak berat kali ni.
It is ok everyone has their own opinion.

Tun Teja said...

salam..
klo hukum hudud dapat dilaksanakan d Msia,alangkah amannya Msia nih..
Nih x,baru aje nak masuk hudud sikit kes minum arak,tetibe masuk lak org2 yg x berkenaan cross line lak..per ke hal nya???Isk ISk

nur_nj said...

emmm... macam2 komen aku baca, sampai tak tahu dah nak komen apa.

pesanan aku untuk diri sendiri:
jagalah diri sebaiknya, kerana maruah wanita itu sangat berharga.
tutuplah aurat sesempurnanya kerana itu adalah hukum yang Allah letakkan. Bukan persoanlan siapa pakai tudung baik, siapa tak pakai tudung tak baik.
Hidup biar berpandukan al-Quran dan Sunnah.
Jangan impikan keluarga 'islamik', kalau sebelum nikah dah pegang2, dating2, calling2 segala.

adehhh... emo la pulak.