Tuesday, July 14, 2009

Don't Look Back In Anger Versi Etnik Kreative


2003 - September

Gua dan beberapa rakan kongsi terpaksa menghambakan diri bekerja di beberapa kilang sekitar Kerteh,Terengganu.Kerja sama macam CEO,tapi dapat gaji lima ratus saja sebulan.Pundek sungguh!. Gua memang tak puas hati, tapi apakan daya,pengurus sumber manusia dikilang gua bekerja bagitau yang gua bukan kerja betul betul,gua kerja sambil belajar..jadi dapatla gaji ala ala budak belajar.Apa hal,sama juga kerja?,Gua kecewa..tapi semua kecewa itu gua simpan kemas kemas dalam hati.Sampai masa yang sesuai nanti,gua libas lu orang sekor sekor..

Rakan rakan kongsi lain juga senasib dengan gua.Mereka ialah Ibab,Lim Tat,Mesye,Asroy,Amit,Kirul dan Giloque.Kami merempat disebuah rumah lipas di Paka.Di rumah tu ada Tibi, gua bawak untuk keselesaan kawan kawan.Lim Tat pulak bermurah hati mensedekahkan PS2 kepunyaan adik beliau.Gua saspek Lim Tat amek PS2 tu dengan cara paksa,tapi gua tak pernah tanya.Sapek saja.Ada juga seketul peti ais mini.Peti ais mini ini Ibab yang punya.Dapur masak,sama sama kongsi beli di Pasaraya SamaMaju.Bengap jugak gua rasa pegi beli dapur masak di pasaraya. Rumah lipas gua juga diliputi Astro.

Di Terenganu ni,jumaat dia bagi cuti.Niat kerajaan Terengganu murni,nak suruh umat islam pegi masjid awal awal.Berzikir mana yang patut,baca Quran mana yang mampu.Tapi niat murni tu tak berapa nak sampai ke rumah lipas yang gua diami.Mungkin sebab penduduk rumah gua semuanya jenis membesar di Paris.Daripada berzikir di masjid mereka rasa lebih afdhol bermain Winning Eleven di rumah saja.Dalam tujuh orang rakan gua,yang paling sekolah agama sekali ialah Giloque.Berbanding gua,sekolah agama Giloque didikan dia lagi solid.

Di suatu tengahari jumaat yang damai..dalam pukul dua belas,pemain pemain Winning Eleven sedang asyik berentap sesama sendiri.Giloque sorang sorang saja yang tido dalam bilik.Dia dah pesan pada gua,kalau nak pergi masjid nanti kejutkan dia.Gua yang tengah berpeluh bertarung dengan Lim Tat hanya angguk angguk saja.

Ok.Dipendekkan cerita..gua lupa kejut Giloque bangun tido.Semua budak pun tak tau Giloque ada tido dalam bilik.Kereta Ibab dah jalan dulu,gua kemudian.Bila jumpa Ibab di masjid Paka,barulah gua sedar Giloque tertinggal.Nak patah balik,konfem tak sempat..sempat apa jadahnya kalau sampai masjid pun orang dah Qomat.Seronok sangat main Winning Eleven, itulah jadinya.

Gua sembahnyang jiwa tak tenteram.Gua tengah buat pahala,dirumah Giloque tak tahu apa nasib.Habis saja sembahyang gua cepat cepat sms Giloque.Keredit yang ada pun cukup sedap nak sms saja.

"Giloque,gua mintak sorry beb..sumpah gua lupa kejut lu tadi..bukan saja saja tinggal"-sms gua ringkas.

Dalam lima minit,Tit tit tit..henpon gua berbunyi menandakan ada sms menerobos masuk.

"Lu pegi la sembahyang dengan jemaah Paka,gua sembahyang dengan jemaah masjid negara"- Giloque balas balik. Jiwa gua terasa sarkastik lagi pedas.

Gua rasa dalam hati,Giloque marah gua ni..sebab dia dah pesan,kalau dia tak pesan lain cerita..macam mana la gua boleh jadi lupa.Nak tebus salah punya pasal,gua tapaukan Giloque nasi ayam.Kesian Giloque mesti bangun tido perut lapar.

Sampai dirumah,gua tengok tilam di ruang tamu dah berubah tempat.Tibi gua jugak beralih sudut.Ehh..apahal ni??,takkan Giloque mengamuk pulak?.Gua dan rakan rakan masuk rumah buat rilek.Giloque siap pakai kain pelikat berkopiah lagi lepak lepak buat milo didapur.

"Giloque,nih gua belanja lu nasi ayam..sorry beb..gua betul betul lupa tadi" - skali lagi gua mintak sorry.

"Takpa..gua pun sembahyang jumaat juga..tapi tak ikut jemaah Paka la,gua ikut jemaah masjid negara" - Giloque balas simple sama macam ayat sms dia tadi sambil sengih sengih.Takdak langsung riak kecewa diwajah beliau.

Gua diam seketika.Kenapakah Giloque mengulang ayat yang sama?.Ini bukan nada sarkastik lagi..ini dah bunyi bangga lagi berlagak.

Gua cuba berfikir...dan berfikiirr...
Shiittt!!!,gua dah dapattt!!,patutla sudut Tivi gua berubah..cepat cepat gua beristighfar sambil geleng geleng kepala,Giloque sambung sengih sengih.Cilakak lu Giloque,apa punya budak sekolah agama lu ni!!.

"Darurat beb..darurat"-kata Giloque lalu sengih lagi.

NOTAKAKI
Gua dah kirim lima surat kepada mufti mufti negeri dengan soalan ringkas,tapi Dato mufti belum jawab lagi.Mungkin mereka tengah refer kes Giloque dekat ulama international kot:
"Dato,kawan saya nama Giloque dia sembahyang jumaat di rumah saja.. ikut siarang langsung dari Masjid Negara kat TV1.Tivi tu dia alih mengadap kiblat.Kira dia jadi jemaah sama la..Boleh ke tak boleh?

p/s:Lu orang rasa kes Giloque ni nak kira macam mana?

30 Nasihat Ikhlas:

langkasuke said...

mane boleh... gile giloque ni..
solat zuhur sudah..

mufti pun geleng kepala bc surat minta fatwa dr lu...

Ejump said...

mane leh bai..
stau gua la,klo nak wt smyg jumat nih,kene ade 40 jemaah @ penduduk tetap kwsn tuh..
giloque tu da kire smyg jumat berimamkan tb..
bek lu soh die tobat byk2..

cahayachenta said...

member lu ikut mazhab mana tu... ish..ish..ish... tak hais blajo lagi la tu...

oranglidi said...

entri ni wa dapat tangkap awal2 kesudahannya masa die text lu.

jadi wa kurang terangsang! cih, etnik kretip konon!

Basuh Baju said...

kira guna kalkulator kot?

Kejora Yg Malap said...

hahaha.....solat zuhur je la jawapnya..

api said...

mcm siot je kwan lu kn...
mne pnye mazhab da die ikot..???
huhuhu..

janggout said...

macam haram jadah..
cantik je boleh folo sembahyang jumaat cmtu kn..
haha

chentaholic said...

giloque memang gila tahap 5 bintang. nah, amik, free free bagi bintang kt dia. mazhab celah wikipedia mana ntah dia refer. chit.

oMMy fiRuz said...

haiih! mcm2 la kawan ko ni.. :)

ciktembun said...

yang penting niat.wakakakakaka.
kesahihan solat tu antara dia ngan Allah.

Brader Diego said...

sebenarnya depend. kalau tv lu ngadap chandi borobudur or angkor watt, or batu caves, or white house, tak sohhh la semahyang dia.

Hidemichi said...

jgn berkiblatkan tv, ustaz kata masuk neraka!

princess_eryna said...

woitt.... giloque follow mazhab mane tuh???.... hampeh tul laaa geng lu bro...

Noorlaila Mohamed Nor said...

hahaha
boleh pulak live dari masjid negara!!

noBody said...

wakaka..apa pun wa salute niat die nak semayang beb..

syahidahariff said...

tapi die berusaha jugak nak semayang jumaat tuh..ahhahahaha :))

pu3 balqis said...

haha45.. no komen..
gila lawak.. rasa nak gelak guling2 ja..

Ashare Alias said...

giloque mmg gilok!

sEmut said...

polis kata jangan!

syed mohamed bin syed hassan (jen) said...

lu pk la sendiri.... =)

NenekPenne said...

gua tak tau nak cakap apa...tapi lu punya kawan2 semua kelakar..... otak geliga...

chipsmore said...

dy x skolah agama kot...or cetek pengetahuan agama...lalala~ ;)

fa^_^sha said...

wakakaka..
bengap tol!!
hahahahhaha
pecah usus kecik aku gelakkk!!!

qishie said...

dia buat saf dengan sapa?
setan ke?
huuu

bebe said...

ksian kat org2 yg ktawekn kwn lu..
stawu gua..
ni ap yg gua blaja kt skola agame r..
kalo x smayg jumaat..
smayang r zohor..
kn ke hukum smayg jumaat tuh sunat..
yg wajib tuh kan zuhur..
kan bole ponteng jumaat tp tabley ponteng zohor...
ko g smayg jumaat pon da iqamat kan...
ingt2 la siket rukun smayg jumaat tuh bserta ngn syarat sah jumaat..
antare syarat sah jumaat adalah mndengar 2 khutbah..

cik fatihah said...

mane buleh beb!!

GadisBerstokinBelang said...

pergh..

faceless said...

1 satu sah solat jemaah ialah saf kene bersambung2..lu pikir la sendri..

nur_nj said...

erkkk...
kes macam ni pun ada ke?
ayooooo...