Saturday, May 22, 2010

Pengalaman yang bedebah


Khamis 20.05.2010

Petang pukul 3

"Balik malam ni bawak sekali laptop pejabat, nak pinjam buat soalan periksa".

***
"ok". - Gua balas manja. sms gua hantar sekali tekan.

Telefon bimbit gua simpan semula ke dalam paket belakang belah kiri. Cikgu kuala kubu nak pinjam laptop pulak dah. Tapi memang iya pun, kalau diharap laptop fesblog gua sebelah tivi tu haram tak jadi kerja satu benda. Keyboard dia punya jahanam dah ketahap yarabi. Terpaksala gua pasangkan external keyboard masuk ke dalam badan laptop, baru naik kepala huruf bila menaip, hasilnya, laptop rare ni cuma boleh hendel kerja kerja ringan di internet seperti bergurau di fesbuk dan menulis rencana merepek di blogspot. Kalau nak bagi kerja berat sikit, jangan diharap, jenis dah lama tak keluar peluh, macam mana la tak melingkup sana sini.

Gua pulak stail tak bawak balik laptop pejabat ke rumah. Malas. Bila galas beg rasa berat macam tanggung mesin basuh. Lagi afdhal simpan dalam laci, bawak balik kunci laci cukup, ringan pun ringan. Tapi.. sebab kesian pada cikgu, gua bersetuju jugak untuk bawak balik laptop.

Malam pukul 8

"Zreeettttt.."

Moto yang tadi laju kini berhenti mengejut tepat di hadapan pintu rumah. Brek gua tekan kasi rapat sampai tayar pun keluarkan bunyi, mungkin marah.

"Assalamualaikum!"

Salam gua talu sederhana kuat. Tak lama kemudian pintu rumah sudah ternganga. Cikgu kuala kubu muncul sambil mengumtum senyum malam Jumaat. Gua tunduk segan.

"bawak balik laptop tak?".


"Ada ni haa.."

****
Malam tu gua tidor sorang sebab cikgu menghadap laptop buat soalan periksa sampai ke subuh. Kuntuman senyum malam Jumaat tadi rupanya dummy semata mata.

Ciss!.

****
Jumaat 21.05.2010

Pagi pukul 8.30

"Zreeetttt...zreetttt..!"

Bas 626 berhenti nyaris nak hentam budak despatch belah kiri jalan. Gua terjaga. Dah sampai Masjid Jamek rupanya.

Gua turun bas mata stim. Langkah gua kemaskan sambil betul betul baju supaya tak nampak berkedut sangat. Gua berjalan laju, hampir berlari. Banyak kerja pejabat yang gua nak kena selesaikan. Banyak emel gua kena jawab. Biasala, hari jumaat selalunya hari yang sibuk. Gua perlu sampai awal.

Sampai depan kaunter tiket lrt masjid jamek, gua ubah fikiran.
Rasanya daripada gua beli tiket lrt pergi KLCC pagi pagi macam ni lebih molek kiranya gua beli tiket bas balik semula ke Tanjong Malim ambik laptop pejabat yang tertinggal.

Alaahh..,bukannya jauh sangat ye tak?,

Cuma, ada la gua terasa sedikit haramjadah dibucu hati. Itu saja.

25 Nasihat Ikhlas:

Mimie.Candy Cane said...

nampak pesen nak kena beli satu lagi laptop ni..

zack zukhairi said...

idop lu penuh trouble laa. keh keh keh

Pipiyapong said...

fakinggggg, lu pindah! pindah!

aBoi said...

hahaha... memang satu pengalaman yang berdebah...

J. Love said...

ciss haram jadah sungguh!

ninaneno said...

beli la pc letak kat umah...bukan mahal pun...

-thethinker- said...

aku pun ada pengalaman cam hang.. tapi aku pakai laptop yg lain dulu , access ikut server , pastu suruh bini hantar time lunch..hehhee

zureen-chan said...

haha.. nice..

IZZARD said...

ceh! alasan.....

NenekPenne said...

adohai... memang tak jauh sangat Tg. malim tu bro...

Apit said...

hang mmg loi!

fndrocka said...

sapa tak sayang bini kan?

Latest Entri : Peristiwa Subuh

noor afzan said...

dah agak dah...
mesti tertinggal laptop nye...

djambu puadovich said...

semput membacanye...adoi~

Mr. Saint said...

Bukan jaoh ??? oh! tidak...

AjuA said...

idup lu memang mencabar semenjak akhir ni. mungkin lu kena solat ishtikharah kot. mintak kasi jalan lurus.

..nOj.. said...

heheh terbaek la ye dak?

Nina Nurziana said...

hahaha... beli la 1 lagi laptop...~

myatiqah said...

sayang bini tangan²kan..sayang laptop sbb bini, tinggal²kan..

crsang said...

buat-buat je la mc bro

Fasya Abdy said...

hahaah..kesian :P

Hidemichi said...

Sepanjang jalan balik tu lu boleh fikir nak bg reason apa masuk lambat kan...xdelah hamjadah sgt...

ena said...

kah kah kah.....



hampunnnn... jgn marah... da kelakor... ku gelak laa...eekekekeke

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

"Kuntuman senyum malam Jumaat tadi rupanya dummy semata mata" <--ciss, ayat gersang lu mmg sgt x bleh blah..

cek chun said...

duit buku bli lappy sebijik la cek oiii :P