Friday, March 12, 2010

Kerja Sekolah


Gua ingat ingat balik, dalam masa 2 bulan lepas masuk tadika ni, rasanya satu kerja sekolah pun si Fateem dia tak pernah buat. Ponteng sekolah saja entah berapa hari.

Bila gua suruh buat kerja sekolah, dia mula buat perangai guling guling atas lantai. Nak suruh sambung garis putus putus, tulis A B C, kasi warna gambar arnab, atau tulis alip ba ta..Hah!, ke laut la jawabnya..satu benda pun tak jalan.

Dan dan tu la dia nak makan nasik ayam, sakit perut suruh sapu minyak lah, ajak pergi kedai, suruh bancuh susu, nak main dengan adik...

Arghh!!

Gua kalau lama sangat menangani situasi macam ni selalunya gua bawak diri pegi tengok Fesbuk, tak pun masuk entry.

Gua dah pesan banyak kali..Ilmu tu pelita hidup. Lepas ni gua ingat nak pesan guna rotan pulak.

Piaapp!! Piaapp!!

Baru la garangg...

23 Nasihat Ikhlas:

BULLET said...

anak2 dulu senang je nak lentur...anak2 zaman sekarang ni?

aBoi said...

pujuk elok-elok...
nak pandai tak? nak jadi orang baik tak?
pastu suruh dia buat kerja sekolah..

otak ketat said...

haha. ckp kt fateem, kalau rajen buat kerja skolah nnt belikan hadiah utk dia. hehe.

CikMelur said...

main ugut la.

tak siap keje sekolah, tak bley cartoon network.

tak bley susu

tak bley men ngan adik


pastu kalo dia nanges, mogok diam.

CT NORAMIZA said...

bro, mmg susahlahkan nak didik anak, takat nak jaga anak sapa pun boleh, huhuhuuuu ni bercakap berdasarkan pengalaman sendiri :(

Ad Rifza said...

Jangan garang2 sangat...hehe..Perlu kesabaran dlm mendidik kan..

mancopot said...

Lu tak payah nak exam oriented sgt mcm Pegawai Pelajaran Daerah.

Budak belum mumayyiz memang tengah ligat nak berhore-horee je.

Parenting skill kena padu. Rotan tu short-term solution.

Kalau lu berkecimpung dlm sektor merotan ni, lu secara tak langsung mindset kat dlm minda suci dia yg dia kena belajar kerana faktor rotan. Takde rotan, takyah belajar.

-aPi- said...

lu tiru la gaye lu di didik dlu2..
huhuhu..

10tonmind said...

xpun lu pancing la ngn adiah ke mcm patong barbie ke menan kreta control pakai minyak ke...wa rase mesti fateem laju wat kije skolah

maEL said...

yang penting jangan ajar dia buat facebook di usia tadika-tadika..

azuwa said...

sayang anak tangan-tangankan.

tapi pada-pada la ye :)

luna_e said...

tak yah rotan le...piat je telinge fatin tu, bagik die nangis...(er...bole ikut ke ni??)

PURPLE is LOVE said...

rasanya tak salah kalau nak rotan sikit..

sikit je la..kalau asyik pujuk bagi hadiah je nanti naik lemak..

lekat habit 'asal mintak je mesti dapat' susah nanti..

ini berdasarkan pengalaman sendiri hasil didikan my parent..

bila dah besar, baru sedar betul apa yang diorang buat dulu..

pukul bukan sekadar melepaskan kemarahan tapi untuk mendidik anak..

tapi berpada la kan..

MAKCIK REHAN said...

apsal gua rasa entri ni ada ciri2 kearah nk jadi penulis tamu kat website beraspudin tu?

Lu dah sign kontrek eh

noor afzan said...

JGN DIBIARKAN BRO...
Bahaya tuk kesihatan bro untuk jangka masa pjg..

I want to lose weight said...

Anak aku skolah matahari ria kat taman ketoyong indah..

Bila bukak beg sekolah dia.. tgk ada keje rumah..

Aku lak naik baran...

Belajar kat sekolah je dah ler.. keje rumah mendenya budak baru nak masuk 4 tahun

Anonymous said...

Pujuk dulu elok-elok kalau tak jalan juga.jgn dilayan buat tak tau aje.biarkan dia buat kehendak dia bila dah jemu dia kan datang kat kita balik.budak-budak dia nak perhatian kita sambil tu nak nengok mcmana kita menahan sabar.

starsyeea said...

alolooo..shomelnye fateem..hikhik

rotan bila dia nakal tahap gaban tak reti nk benti tu ok la...
tp bab keje skola tak buat tu better handle dgn lisan or body signal..kang nnt budak2 jd x ikhlas nk blaja..buat homwok sbb nmpk rotan jek..

err..tp pelik jgk. ape kes budak tadika kene kasi homwok? apsal x suh wat asaimen ke artikel jurnal skali? adehh..-_-'

Anonymous said...

aku dlu zaman tadika tak penah de kije skola..
blaja nyanyi2 lari2 je..
beg skolah pun tak penah hayat ade...
aku suke g tadika, tak pnah ponteng..
alhamdulillah aku jd gak manusia yg bleh berbakti pd masyarakat..

aku rs ko kne usulkan kat cekgu tu jgn bg kije2 skolah sgt kat budak2...
kecik2 lg dh exam oriented...

tadika tu nk bg exposure pd budak2 utk suke ilmu. bkn nk expose pd budak2 ttg stail keje2 skolah sgale..sian la bdk2 kecik dah rase presse kije skolah.. diaorang pun lame2 akn hilang minat nk blaja gi tadika apetah lagi wat kije skolah...

Pari Dalam Tin said...

gua kesian kat fateem plak kali nih.. :D

Nur Wajdan said...

betul betul betul... takyah la wat keje sekolah tu fateem. auntie dulu tadika pun tak pernah pi. sekarang gaji kencang jugak. Danish masa sekolah nanti auntie tak mau hantaq tuisyen. hilang nikmat hidup pagi petang siang malam asyik dengan buku ja... bila masa nak pegang lastik pulak???

Anonymous said...

buat lah apa pun nak buat tapi jangan piat telinga sbb time skol dulu cikgu disp penah ckp sunah nabi tak elok piat telinga anak, anak akan jadi sedegil2 budak klu nk rotan pun tempat palg afdal tapak kaki. ni bedasarkan apa yg penah dgr la tak tau sahih ke idak

Anonymous said...

buat lah apa pun nak buat tapi jangan piat telinga sbb time skol dulu cikgu disp penah ckp sunah nabi tak elok piat telinga anak, anak akan jadi sedegil2 budak klu nk rotan pun tempat palg afdal tapak kaki. ni bedasarkan apa yg penah dgr la tak tau sahih ke idak