Thursday, February 11, 2010

Emel

Pagi tadi, setelah mengharungi hari hari demam yang klasik dan masterpiece, gua melangkah semula masuk ke dalam opis seperti selalu selalu. Jam di tangan gua tak tahu pukul berapa sebab gua tak pakai jam tangan, Namun kalau ikut ilmu firasat masa yang gua belajar, rasa rasanya time tu dah hampir ke 8.15 pagi.

Setibanya di kerusi kerja, gua on semula perkakas kompiter yang sudah 2 hari berehat tak buat apa apa. Gua bukak suis, pasang kabel, tekan butang on..zasssss!!, kompiter terpasang. Gua tekan tekan... salah!. Gua tekan tekan... salah lagi!. Sudah 2 kali salah. Gua senyum.. lalu gua selak kertas rahsia di dalam laci sebelah.Demam membuatkan otak gua kurang cerdas.

Ahhh..'Moktarudin' rupanya. Yang gua pegi tibai 'Bukarudin' apa hal pulak.

Gua tekan tekan..Yaa, dah boleh masuk ke dalam dengan lancar.

Perkara pertama yang gua semak tidak lain tidak bukan adalah emel emel yang berselerak sepanjang 2 hari kepergiaan gua. Ada bermacam macam tajuk dan isi kandungan. Gua tarik scroll kebawah perlahan lahan sehinggalah gua terbaca satu tajuk emel yang gua rasa gua yang tulis, tapi macam mana gua boleh hantar pada diri sendiri pula?.Adakah ini juga angkara demam?

Dengan dada berkocak gua klik pada tajuk kepunyaan gua tersebut.

Gua terasa lega bila gua dapati emel berkenaan dihantar atas nama braderdiego, kepada gua..

"Brader..cuba lu tengok emel kat bawah". Begitu bunyi kata kata emel braderdiego.

++++

Gua tengok ada segerombolan nama lelaki dan wanita beserta alamat emel dari pelbagai aliran syarikat dan bidang kerja tercatat di bawah. Di bawah gerombolan nama tersebut, ada lagi segerombolan nama lain, dia bawah gerombolan nama yang ada lagi gerombolan nama itu, terdapat lagi 2-3 gerombolan nama. Nama nama yang gua tak tahu milik tubuh siapa.Tapi ini cuma nama nama, bukan isi kandungan emel yang dimaksudkan oleh braderdiego.

Gua tarik lagi ke bawah melepasi beberapa gerombolan nama, sampai la muncul isi kandungan emel yang jauh terperosok dibahagian paling bawah.

Gua tersengih sengih bila membaca artikel emel berkenaan.

Apan, apan..baru 2 hari gua hilang kawalan internet dah merata lu rogol inbox orang orang yang lu tak kenal ye. Siapa punya kerja rembat lu keluar dari blog gua?, cuba beritahu sikit, kasik password biar gua teka...

Dan kepada perembat Apan, sekali sekala tak letak link macam ni dalam emel fwd, gua masih anggap lu bergurau secara adik beradik.

Tapi kalau selalu sangat...Boleh jahanam juga bisnes blog gua ni bai!

30 Nasihat Ikhlas:

zan said...

Jauh dah berjalan cerita mak apan tu ye? hahaha

Ms Didie ; Branded-Kids said...

kene letak hakcipta terpelihara ni..baru leh reserve lu nyer post..

lugilaaa kalau cengginih... brader...

brader diego tu sapa
-mekdi

Ms Didie ; Branded-Kids said...

alang2 camni.. baik lu promote jer blog gua jual baju budak2 kat sini.. heheheheeh

-mek diy

mell aziz said...

HAHA. akses kpd emel lu sama dgn kondo kat bukit dmnsara ar bhai.. haha.

ada x emel nk letak jawatan?

Fara Dee Dilah said...

patut mak apan asyik hilang je..huhu

otak ketat said...

heh. minta royalti kaya tuh. ekeke

ecuk said...

ada orang tibai lu punya entry lg ker..lu dh jd idol la bro

AjuA said...

tengah ari tadi gua dah terbaca kat fesbok plak.. glamer la apan.. pasni lu pergi keje kena pakai spek itam

.::WaNiE::. said...

aku ada jumpe semalam, ada orang paste dekat forum cari beb ! dan yang lebih penting tak credit kepada blog ko

dan adakah ko orang yang paste entry ko sendiri kat forum cari itu?

Haziren Tukiman said...

Gua dapat emel pasal apan hari isnin lepas,ada kutu hantar...

Gua klik satu kali,gua baca,gua gelak sorang2...hehehe...

fndrocka said...

gua rasa nama gua pun ada dalam segerombolan emel2 tersebut..satu opis gua dah baca rasanya pasal apan..haha.gua hanya dapat berkata "ni amik dari blog ni...ada satu blog tu aku baca.."...

Ika Razak said...

alamak .. x leh ek wat macam tu??? sory2... lain kali tak buat lagi..huhuhuhu

nama saya aslina said...

wakakaka... glemes doww apan...dan "mak" beliau...

noor afzan said...

mmg kecoh bro, guapun dapat gak email tuh..
ada ke tuan empunya cite pun dapat balik citer die dari orang lain..
ahaks~

Brader Diego said...

Aisey... Deymmm

مريم أبو أحمد said...

dah letak skrip elak copy guna mouse? :)

Elyn said...

Salam En fdausamad,

Maaf jika kisah apan awak tu ada dalam blog saya..... kisah apan itu pun saya dapat dari email. Saya tak mention pun itu kisah saya. Jika awak nak saya keluarkan dari blog saya, saya bule buat demikian.

Maaf sekali lagi....

jijah_clunk said...

en.fdausamad;

to prevent copy paste in future..
do visit this site

http://www.hypergurl.com/norightclick.html

selamat mencuba ;)

jo said...

peh....memang glemer la lu skang...

atreyu strange said...

I HATE disabled right clicks.

Jgn lah disable right click tu bai. Mcm kimak la kalu aku nak bukak image/link in new tab.

vagg. said...

nk bukak new image/link kat new tab:

tekan CTRL kat keyboard, pd masa yg sama klik kat image atau link yg nk bukak kat new tab tuh hah.

guna disable right click ke disable select text pun org still leh ciplak karya/image kat blog kita. dia leh guna short cut kat keyboard plak. tp ok la kalo nk melambat2kan usaha penciplak tuh.

btw pdaus..
gua rasa bukan benda baru kes2 ciplak tak reti bahasa urdu nih.. hahaa copy pastuh forward kat email tanpa kasi kredit. so xleh gak nk salahkan org yg xtahu menahu tuh dari blog sape ke ape ke since penciplak yg xletak sumber.

yg salah tuh tukang ciplak yg first2 tuh hah. dia mungkin kurang kasih syg. haha

+faliqfahmie said...

aku antara makhluk yg struggle google ko punye cerita, utk cari sape empunya blog cite apan tu.

then terus aku follow blog lu sampai skang. lu mmg hero!

tp betul la, patot ada kredit la kan.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

gile kentang lu pemes larr bro..

ciktembun said...

masa baca email tu, aku dah terdetik ni mesti dtg dari sini.

Prof.Samad Nawi said...

"ooooo..kalo nak mintak eh? mintak lagi dua!"..huhu..memang tak patut dowhh.. lu kene amik legal eksyen ni.. sume entry lu kena dapatkan hakmilik terpelihara.. tapi kalo dia forward kat 1 Malaysia pun apa ada hal? 1 Malaysia dah kenal lu bro.. blog lu kalo wa tak bukak 1 ari, rasa nak kepialu dibuatnya..

Liyanaa. said...

HAHAHHAHAHA.

first time i baca cerita pasal apan i dh terkekek sorg sorg. bukan ape, i suka sebutan kompiter u tu. serius :P comel WAKAKKAKAKAKA

i dh letak credit ;) lg betambah lh femes u HAHAHAHAHAHA

Ika Razak said...

semalam dapat email mak apan.. kawan i pun dapat gak... die kate die dah penah baca pasal mak apan dah lame dah.. lebih lama dari entry mak apan kuar.. macam mane tu ek? u pun menciplak? or kawan i buat crite? hmmm just nk tnye je..

FdausAmad said...

Ika Razak,

Gua rasa kawan lu tesilap tarikh, atau dia baca cerita lain..
(Tarikh pun boleh tukar)

Gua pun dah malas nak amek port,

Tapi kalau kawan lu boleh prove mana sumber dia baca, tunjuk kat gua..

Itu paling fair ye dok?

leenaleeca said...

Cool blog. Kelakau. Jumpa blog ni pun sebab dpt email pasal mak Apan. Oleh kerana musykil dgn sumber email tu dan tak nak fwd email tu scr membabi buta walaupun isi kandungannya amat2 sesuai utk difwd kan ke merata tempat, so saya google. Type 'Mak hilang' je dah boleh trace ur blog. :)

nur_nj said...

emmm... biasa la tu, dpt dr email, taruk kat blog, amik kat blog, copy kat email pastu forward...
mcm2...
kalau nk copy citer org tu, letak lah credit, pasti tuan empunya suka...