Sunday, June 7, 2009

Kamera Nikon

Ini Phakdee cerita kat gua:

Jono ajak Phakdee teman dia tengok tengok kamera satu petang di KLCC.Jono berhajat nak beli kamera Nikon.Dalam kepala dia yang ada Nikon sahaja.Bajet beliau agak tinggi mencecah rm5-6 riban. Masuk satu kedai kamera Jono tanya.."Nikon NIkon?".Setelah membelek belek beberapa kamera lalu beliau ajak phakdee kuar sebab kamera Nikon jenis yang dia suka tu tak dak. "Nikon Nikon?".Begitulah 'templet' pertanyaan Jono seterusnya bila masuk 2-3 kedai kamera di sekitar KLCC.

Habis memusing satu KLCC,tinggal la satu kedai kamera kat hujung level 3.Jono pantas ajak Phakdee ke sana sebab kedai kamera tu nampak besar dan mewah maka pastilah kamera Nikon yang beliau hajati ada kat situ.Masuk je kedai Jono terus jumpa budak salesman lalu bertanyakan soalan 'templet' beliau:

"Nikon Nikon?" - Jono tanya Kurious

Mamat salesman tu perhati muka Jono tanpa menjawab apa apa.Mukanya seolah mengawal sesuatu yang berat.

"Nikon Nikon!!" - Jono ulang agak keras.

Mamat salesman dah agak takleh tahan.

Jono ulang lagi ngan soalan tak ikut standard 'templet' dah kali ni:

"Brader..gua tanya lu ni, gua nak tengok kamera Nikon apa apa jenis yang lu ada"

Tak sempat habis, mamat salesman tu bantai gelak kaw kaw cam bangsat:

"Bang..tak baca 'signboard' besar kat depan tu ke..ni kedai CANON..NIKON kami tak jual"

Phakdee tarik tangan Jono blah pegi tempat lain.Kalo ditunggu mau patah gigi mamat salesman tu Jono tumbok.

Gua dengar Phakdee cite,gua gelak tak bleh benti benti sampai esok hari.

p/s: Jono skang dah hebat giler main shot shot photo ni..setelah beliau dapat Nikon yang diidamkan lah.Silalah lawat Flickr beliau seperti link kat atas.Chill Jono..lu memang style!!

3 Nasihat Ikhlas:

suziela said...

nikon....

naza nur saad said...

hihi,
Jono lupe bace signboard lah...
biarlahhh..hihi

gimi said...

ehhee....10s lu kwn lu si pakdhee buat wa hepi