Tuesday, June 2, 2009

Gua taktau nak boh tajuk apa...


Hari tu hari Ahad.Esoknya hari isnin.
Hari Isnin yang amat gua tunggu tunggu setelah sebulan lebih gua bekerja keras menghabiskan masa cuti sekolah ngan geng geng gangster kampung gua, kampung Parit Jawa.

Hari esok.Hari Isnin.Bermakna gua masuk darjah lima.Adik gua pula masuk darjah satu.
Walaupun gua sibuk keliling kampung buat projek macam macam,gua tak lupa tanggungjawab membeli kelengkapan sekolah.
Tak berapa hari sebelum tu,gua dah cargas kayuh beskal bikin ke town Bagan Serai.Tujuan gua memang jelas, nak beli kasut Pallas Jazz.Sumpah gua tak dak niat nak main game arcade time time serious camtue.

Ibu dan ayah gua dah uruskan kelengkapan adik gua awal awal lagi.Sebagai budak darjah satu,adik gua hanya mendapat sepasang kasut SPARK lekat.Tak style langsung!!.Gua plak dah firm nak beli barang barang sendiri. kasut Pallas Jazz bertali terutamanya.Ayah gua bagi duit je,lain gua setel seniri.Tak macho sangat gua tgk jiran sebelah,dah nak masuk tingkatan 2 pun mak ayah lagi yang pegi belikan pakaian sekolah.Pejadah!

Semua urusan pakaian sekolah gua setelkan.Petang Ahad tu gua buat 'trial show' pakain seragam gua yang baru.Kelasss!!.Baju longsleeve ngan suar biru 'street cut' tempah kat kedai Cine,dan paling sensasi kasut Pallas Jazz yang gua anyam talinya membentuk papan dam.Gua amat puas hati ngan penampilan gua.

Malam tu sebelum tido, gua guling guling sambil membayangkan keadaan gua yang hebat kat sekolah esok.
Gua amat pasti ramai makwe makwe darjah lima akan datang tegur gua sambil cerita hal hal yang gua malas nak layan:

"Ehh Fidos cuti sekolah awak pegi jalan mana?,nak tau tak lepas kite siapkan semua keje sekolah yang cikgu Saejah bagi, ayah ngan mak kite bwk kite pegi Kolumpo, jalan jalan kat Kolumpo..besssttt sangatt"

Gua tau cerita cerita lembik sebegini akan muncul dihari pertama persekolahan.Maka gua akan balas simple tetapi ganas:
"Beb, sebagai hero kampung,gua tak pegi mana mana.Gua tak main jalan jalan Kolumpo ni.Gua kene jaga keamanan kampung.Tak payah tanya gua pasal keje sekolah, sebab gua tak buat satu haram pun".

Gua jugak berangan cikgu Saejah pasti akan memuji kasut tali dam gua yang unik sbb style tali dam ni gua konfem takdak sapa budak darjah lima yang buat kecuali gua.

Malam tu gua tido nyenyak sampai pagi ngan angan angan dan mimpi mimpi indah.

*****
Pagi Isnin.
Setelah mandi dan bersiap siap ngan rapi.Gua melangkah ke rak kasut di luar rumah.Gua nampak kasut Pallas bersinar sinar melambai ke arah gua.
Gua berhati hati amek kasut Pallas bertali papan dam supaya baju baru gua tak kedot2.
Gua sarungkan sebelah kanan.Arghhh..bestnya.Gua sarungkan plak sebelah kiri..tetiba jari kaki kiri gua terasa sejuk,dan agak basah basah sket.Ehh apa hal pulak nie?

*****

Kat sekolah.
Seperti yang gua angan angan dan mimpi mimpi malam tadi.Datanglah makwe makwe yang excited nak tegur gua:
Cuma senario dia agak lain sket.

"Fidos apesal ko pakai kasut lekat yang amat burok?,pakai kasut tahun lepas erk?"

Perasaan macho dan ganas yang gua idam idamkan semalam kini bertukar menjadi sembab dan membinasakan.

Namun gua jawab gak kat makwe makwe tu ngan jujur:

"Smalam katak puru tido dalam kasut Pallas Jazz gua. Kalo tido je xpelah jugak..ini siap dia bantai kencen sekali.Hamjadah btol".

Makwe makwe tadi ketawa rolling rolling sampai tergelincir jatuh longkang.Mampos gua tak tolong.

*****
Dalam kelas pulak.

Cikgu Saejah masuk je terus bagi arahan:

"Kuarkan keje sekolah yang cikgu bagi sebelum cuti...Semua murid hantar keje sekolah sekarang! sape sape tak siap keje sekolah sila berdiri atas kerusi sampai rehat!!,sape sape yang langsung tak buat keje sekolah..mai sini berdiri atas meja cikgu.SAMPAI BALIK!"

*****
Malang betul naseb gua hari tu beb.Hancur semua persediaan rapi yang gua atur sebelum ni.Hancurrrr dan Brengsekkk!!!


10 Nasihat Ikhlas:

Anonymous said...

bestlah.. teingat zaman masa skolah dulu..

Anonymous said...

Pallas Jazz...kasut kegemaran ramai.

Tan Sri said...

kecoh la lu mat...

rumet todd said...

kalo gengster kampung mintak tlg mak korek telinga, gengster kampung ape namanye tu?

FdausAmad said...

skang gua dah pandai sket beb..demn

fndrocka said...

katak tu potong stim tol

Medi said...

beb, lu skolah dulu cikgu ada bagi keje skolah ke time cuti nak naik darjah?

Aujinz said...

gua ingat lagi kasut pallas jazz tue..kalau yang lekat lekat tue mesti ade reflector kat blakang...kah kah kah..

Anonymous said...

asslmkum, baru terjupa blog ni masa jln2 tadi...skrg tengah berusaha baca semua. gua darjh 5 masu lu drjh 6 kat skmg

gua awin 18/12/2010

Anonymous said...

Assalamulaikum..

aku pun ada pengalaman katak tumpang tido dlm kasut skolah.. yg peliknya kasut skolah je yg dia nak dok lepak..sebelum pakai kasut kena baling dulu kasi katak tu kuar... kenangan betul :D