Tuesday, May 26, 2009

Gua Takbley Blahh..


Gua ingat masa amek 'trial pmr',subjek karangan Bahasa Inggeris.Tajuk karangan gua tak ingat,yang gua tau ada kaitan ngan kawasan tempat tinggal, lebih kurang camtu la.Membe gua, nama Gondoi,dalam karangan tu dia rilek je klem blakang hutan rumah dia kat Hulu Manong tu ada populasi beruang Koala.Teacher gua,teacher Muazza dah jadi kucar kacir nak caye ke tak.

"Is it true what you write here?..i see Kola bear at rambutan tree behind my house"..Teacher gua repeat balik statement Gondoi dalam karangan tue.Mati mati Gondoi defend beruang Koala tuh ada kat belakang rumah dia."Kalo Teacher tak pecaya..jom saya bawak pegi rumah saya".Perghh!!..kitorang satu kelas dah jadi impressed.Memang tak main main si Gondoi ni.

Gua ngan kutu kutu lain pegi umah gondoi tak lama lepas berita sensasi beruang kola tuh kuar.
Gua nak tengok sendiri beruang Kola versi Manong.Gondoi bawak kitorang pegi hutan belukar blakang rumah dia.Sebodoh bodoh gua,gua tau la jugak yang beruang kola ni spesis takdak kat M'sia. Tapi Gondoi menten konfiden.Dia firm gila babeng ngan beruang kola dia tu.

Tengah jalan jalan dalam belukar,
Gua pasan ada pegerakan di sebalik pokok rambutan.Wahh!!..beruang Kola lepak kat pokok rambutan ke ni?, gua tertanya tanya dalam hati. Gua dah plan kalo lah betol gua nampak beruang Koala tuh,memang gua nak panggey National Geography datang Manong.Jangan main main beb.
Gua jadi excited tak tentu hala.

"hah tu tu..lu orang tengok tu!!"- Gondoi tunjuk ke dahan pokok rambutan.

"Kan gua dah cakap..gua tak tipu beb..beruang Koala memang ada sini" - Gondoi sambung sambil tunjuk tepat kat sekor binatang.

Gua pandang.Kutu Kutu lain yang tak boleh disebut nama di sini pun pandang.

Kitorang dapat tengok makhluk yang dimaksudkan tu ngan jelas.Memang jelas depan mata.

Dan jelas lah jugak kepada gua dan kutu kutu lain bahawa sahabat kitorang si Gondoi ni tak dapat nak bezakan...
Yang mana satu binatang di panggey KOALA... dan yang mana satu pulak binatang yang di panggey KONGKANG.

Gua takbley blahhh...

Memang Sah Gondoi ni buta binatang!



4 Nasihat Ikhlas:

fndrocka said...

mengong

ika gawus said...

ttibe aku rs cm kesian plak kt si gondoi ni...

syahidahariff said...

kongkang tu binatang ape?
binatang yg hampir pupus ke?
xpnh dgr pon..
ke ade name lain selain kongkang?

Aujinz said...

muahahahahahha....muahahahahhahahaha..muahahahhah.. gila punye aku gelak... shilake lu bro....