Sunday, May 30, 2010

Projek Jual Pasir


Lebih kurang 2 minggu lepas, gua ada post dekat fesbuk pasal projek jual pasir yang baru gua ceburi. Bisnes jual pasir ni boleh tahan juga dia punya panas. Kalau tak kena gaya, memang barai. Pasir yang gua cakap ni kawasan dia di sekitar Batu Gajah dan Taiping. Ini halal punya pasir..bukan pasir curi orang kampung punya. Ingat!, mencuri itu berdosa.

Projek jual pasir ni dikepalai oleh Ismail. (Ismail ialah orang yang sama mengepalai projek penjualan Pampers). Ismail sebenarnya bekerja sebagai seorang cikgu di sebuah sekolah cina di Menglembu, Ipoh. Rasanya dulu gua ada cerita serba sedikit pasal Ismail ni masa projek Pampers rancak berjalan. Entry yang mana satu gua tak berapa ingat, dan..gua malas nak cari balik:).

Bermula dengan Pampers, Ismail dan gua memperluaskan pula penguasaan dalam sektor perlombongan. Pasir salah satunya. Ada beberapa lagi hasil mahsul bumi yang dibisneskan oleh Ismail seperti batu besi dan batu barite.

Pernah disuatu ketika, Ismail menelepon gua macam menunaikan solat fardhu, sampai lima kali sehari semata mata nak suruh gua cari pembida pembida pasir, atau mengkontek tuan tanah tuan tanah yang memiliki kawasan melombong batu besi. Lima kali ni yang wajib, yang kontek sunat melalui sms gua tak larat nak cerita.

Semangat keusahawanan yang dimiliki Ismail sangat tinggi. Jarang gua jumpa anak melayu yang tabah meredah alam perniagaan semacam Ismail. Pernah tahun bila entah dia ajak gua masuk projek pemetaan balak di Gerik. Pehh, Bisnes semua jenis nak mengundang kontroversi.

Tapi itulah Ismail.Seorang usahawan yang berjiwa teguh.

Ada juga sekali, Ismail dengan selamber bukak bisnes supply rokok kretek seludup, hantar pada budak budak kongsi Indon yang berkampung di dalam hutan sekitar Gerik. Dia punya pukul untung bukan main banyak!. Harga sekotak kretek kalau jual pada geng kongsi paling kesian boleh lipat 30% untung. Itu kalau paling kesian, kalau paling tak kesian, rm1 sebatang pun pernah jadi kerja.

Berbalik pada cerita penjualan pasir,
Macam selalu..Ismail akan menelepon gua nak checking apa apa update dari pembida. Ada juga 2-3 pembida yang berminat, tapi biasala bila namanya pembida melayu, semua urusan perniagaan menjurus ke arah hot hot chicken shit. 3-4 kali talipon gua tanya benda yang sama...lepas tu ghuyup. Tak pernah nak serius.

Pagi tadi, gua dapat satu lagi sms tanya hal pasir.

"Lu jual pasir ke bro?"

"Yes!" - Gua balas malas. Gua dah tahu sms mana yang mengandungi kejujuran, dan sms mana pula yang mengandungi kefakingan.

Sms kali ni, adalah sms kefakingan. namun sengaja gua layan.

"Berapa setan?" - Balas beliau pula.

---

Gua reply semula tak tunggu lama:


"Woii lu la setan!!".

Gua kehkehkeh sorang sorang dalam bas yang tengah sangkut trafik jam macam celake. Sekali sekala buat kerja gampang ni sedap juga.

* Ismail, sayup lagi perjalanan projek pasir kita ni nampak gayanya..

19 Nasihat Ikhlas:

Anonymous said...

1st

AjuA said...

seken.. hand...

Fa-T said...

ahaha se-tan...

~::Iffat @ Wonderfatts::~ said...

hahaha...mcm ni ape bisnes pun sayup, marketing director cam se tan dia pya garang..wahahah

Anonymous said...

org jual pasir kira ela la..mana kira se tan...mmng patut kena setan

TerraKota said...

6th!!

Boneka Tak Sakit said...

hahah :) lwk jer aku xpaham tapi bahasa dia lawak :P

Anonymous said...

Faaakkkkkkkkkk!!
kahkahkahkahkahhh.....

Lama gila gua pk..

Lu punya sikap mmg tak patut wehh...

Patutla ramai tak paham...

kahkahkahkahkah...

Hidemichi said...

Macam setan!!!

ishiko said...

huhuu... ^_^

Anonymous said...

jual pasir kira ela buat jamban & xtend dapo boleh la bro
kalau projek juta2 libatkan singapo lak memang la guna tan

Nur Wajdan said...

adeh... entah pakcik tua mana la yg disetankan hang pagi2 buta ni pidaus oiii...

StingRay said...

Bila aku baca berita ni..secara automatik aku teringat ko naik bas kat tjg malim.


http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Wargaemasdigilisbasdinaiki/Article

paiseh said...

setan punya pidomat..!!! hahahaha.~

Anonymous said...

bisnes pampers ko jalan lagi tak? aku nak borong ni....
camner nak kontek ko?

p/s sila balas

FdausAmad said...

emel gua.

fird_ahmad@yahoo.com

jo said...

macam haram..hahahha...

cindir-rela said...

hahahah..sal ramai tak paham..saya bace sekali dah paham..hahahahah

nice:)

brat2104 said...

nape mlg nasib org tu?